Baner
Ponedjeljak, 02 Travanj 2012 07:13

promocija%20pmf%202012.JPG

U Orašju studira oko 1000 studenata iz BiH i RH

 

ORAŠJE-Svečano i primjereno obilježena je dodjela diploma studentima doškolovanja Studija razredne nastave i predškolskog odgoja koji su završili studij na Fakultetu prirodoslovno- matematičkih i odgojnih znanosti dislociranog Centra studiranja u Orašju pri Sveučilištu Mostar. Prigodne su riječi čestitanja uputili dekan PMF prof. dr. Zoran Primorac i predsjednik Vlade Županije Posavske mr. sc. Marijan Oršolić.

              

U amfiteatru novosagrađene srednje škole u Orašju u okviru koje su i prostori Centra studiranja u Orašju održana je svečana promocija – dodjela diploma za 48 diplomanta. Na svečanosti promocije uz slavljenike, bili su dekani PMF Split, prof. Marko Rosić, prodekani i profesori te predstavnici Županije Posavske, predsjednik Vlade mr. sc. Marijan Oršolić, predsjednik Skupštine Županije Posavske prof. Mario Jurkić i ministar prof. Ivo Jelušić.

Prigodnim se riječima diplomantima obratio predsjednik Vlade Županije Posavske mr. sc. Marijan Oršolić.

-Osobita mi je čast i zadovoljstvo pozdraviti vas i čestitati na uspješno završenom školovanju i stečenom zvanju profesora razredne nastave i predškolskog odgoja.

Pozdravljam i naše sveučilišne profesore i zahvaljujem na strpljivosti i ustrajnosti koju su pokazali tijekom dosadašnje izobrazbe radeći u dosta teškim okolnostima. Nastava je izvođena na više lokacija, ponekada u neuvjetnim prostorima i sa neodgovarajućom i nedostajućom opremom. Danas je promocija u novoj srednjoškolskoj zgradi, u novom amfiteatru koji zadovoljava sve suvremene obrazovne zahtjeve.

Gospodo profesori diplomanti, dolazite iz svih krajeva BiH i RH i to ukazuje na kvalitetu i ozbiljnost ove visokoobrazovne ustanove, a za što su najzaslužniji oni koji su vas vodili kroz vaš obrazovni proces, a to su naši uvaženi profesori Sveučilišta u Mostaru, i obrazovno-pedagoški standardi koje su postavili, na čast sebi i ovom društvu koje predstavljaju.

            Vama profesorima razredne nastave i predškolskog odgoja obraćam se sljedećim: U ovaj naš posavski grad došli ste kao učenici, a odlazite kao akademski građani, kojima se povjerava odgoj i obrazovanje naše budućnosti, to je odgoj i obrazovanje naše djece. Kvaliteta novih generacija koje budu stasale i preuzimale vođenje društva, prvotno će ovisiti o onima koji ih budu odgajali i obrazovali, a to su njihovi roditelji i djelatnici u obrazovnim institucijama, ali i ulica kao eksterni i često nepovoljni segment.Zbog ovoga morate biti svjesni da je vaša odgovornost prevelika i da se od vas očekuje da ćete uz njihove roditelje biti glavna snaga, koja će udariti temelje odgojno obrazovne kvalitete naše budućnosti, jer će naša generacija vrlo brzo ovisiti od generacija koje odgajamo. Svakodnevan strpljiv rad na promoviranju znanja, poštenja, lijepog odgoja i svega dobrog, mora dati rezultate koji će se manifestirati u stvaranju boljeg društva od ovoga koga sada imamo, u stvaranju naše djece boljim od nas samih.

            Na kraju vama mladim profesorima želim puno sreće i uspjeha u životu kao i vašim roditeljima koji su danas tu s razlogom što su ponosni na vas, vama profesorima Sveučilišta u Mostaru, ova Vlada i rukovodstvo također obećava da će još jače podupirati znanstveno-obrazovne projekte posebno sada, nakon osnivanja Ureda Vlade RH za pomoć Hrvatima u inozemstvu. Ovaj dan svima vama će ostati u trajnom sjećanju, i stoga želimo da ponesete lijepe uspomene iz Orašja i da nam uvijek budete dragi i prijatni gosti, kazao je u prigodnom obraćanju predsjednik Vlade Oršolić.

Dekan Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti prof. dr. Zoran Primorac čestitajući diplomantima je istaknuo :

-Mi nismo samo fakultet i Sveučilište iz Mostara nego iz Širokog Brijega, Livna, Kiseljaka, Viteza, Orašja i svih drugih mjesta diljem BiH.       

Orašje i Posavska Županija postali su respektabilan Sveučilišni centar kao sastavnica Sveučilišta u Mostaru. Danas promoviramo 31 profesora razredne nastave i 17 profesora predškolskog odgoja. Ponosni smo činjenicom što je ovo treća promocija u Orašju te što u Orašju trenutno studira oko tisuću studenata različitih profila, što znači da je u Orašju jedan mali fakultet. U Županiji Posavskoj uspostavili smo najbolju suradnju a novi prostori u kojima se odvija današnja svečanost samo to potvrđuje.

Uspjeli smo realizirati ideju doškolovanja kao izraz potrebe praćenja suvremenih trendova u obrazovanju. Stvorena je spona između novih studenata koji idu po reformiranom sustavu obrazovanja nazvanom bolonjski proces i diplomiranih nastavnika i učitelja čije je obrazovanje bilo na razini VI stupnja.

Dakle, ovaj je projekt bio neophodan zbog permanentnog obrazovanja nastavnog kadra i homologizacije novih i starih diploma. Do sada je diplomiralo oko 1.000 nastavnika a na tri promocije u Orašju preko 200 nastavnika.

      Putem dislociranog studija u ovoj županiji otvoreni su smjerovi po bolonjskom procesu: informatike, razredne nastave, predškolskog odgoja i na tim strateški važnim edukativnim profilima već imamo oko 500 studenata a krenuli smo tek prije tri godine. Sa zadovoljstvom mogu konstatirati, kako u ovom semestru očekujemo prve diplomante redovitog studija. Sve to ne bismo ostvarili bez potpore ovdašnjih društvenih struktura, stoga zahvaljujem na suradnji i potpori, kazao je u Orašju čestitajući diplomantima dekan Primorac.

promocija%20pmf_01_2012.jpg  promocija%20pmf_02_2012.jpg   promocija%20pmf%202012.JPG

Ažurirano: Ponedjeljak, 02 Travanj 2012 07:24
 

popiskorisnikapomoci

1

2

3