Kultura

KULTURA

Praćenje, zaštita i njegovanje kulturno-povijesnog nasljeđa ostvaruje se u suradnji sa općinskim centrima za kulturu, KUD-ovima i drugim udruženjima građana koja imaju za cilj njegovanje kulturne i tradicionalne baštine. Veliki doprinos u njegovanju kulturne baštine daju škole, koje kroz rad velikog broja sekcija ( glazbenih, likovnih, književnih i folklornih) uče mlade ljude da njeguju kulturne baštine od malih nogu.
Centar za kulturu Odžak je tijekom ove godine intenzivirao svoj rad zahvaljujući doniranim sredstvima Vlade Republike Hrvatske. Od ovih sredstava obnovljen je knjižnični fond, te je nabavljena oprema za projekt „Malo kino“. Nabavljena je informatička oprema, ugrađene su nove police, a knjižnički fond je bogatiji za 300 novih naslova.
Glavnim kulturnim događajima mogu se smatrati uspješno organizirane priredbe:
  • Musini dani 
  • Dani Tolise
  • Dani sjećanja 
  • Gospodarsko-kulturna priredba „Posavsko kolo“
U okviru manifestacije „Musini dani“ održane su dvije promocije knjiga. Jedna je Ragiba Mejrića „Odžak i njegovi žitelji“ koja je izazvala veliku pozornost lokalnih stanovnika, te promocija romana „Ponos“ Ahmeda Muradbegovića, najznačajnijeg dramskog pisca u BiH poslije II. Svjetskog rata.
Za manifestaciju „Dani sjećanja 2005.“ upriličena je promocija knjige fra Grge Vilića iz Potočana „Vrijeme stradanja“.
Na smotri folklora „Posavsko kolo 2005.“ sudjelovalo je desetak kulturno-umjetničkih društava iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske. Ostvareno je već tradicionalno gostovanje tamburaškog zbora i orkestra HKD Napredak iz Kreševa. Održana je i izložba slika naivnog slikara iz Vrbovca Peje Kljajića. Sve je medijski popraćeno na lokalnom radiju, Federalnom radiju, radiju Herceg-Bosne i BH televiziji.
Centar za kulturu Odžak organizirao je izvođenje predstave Dječijeg kazališta Ivane Brlić-Mažuranić iz Slavonskog Broda i predstave „Ženski razgovori“ Umjetničke radionice iz Srebrenika.
Suradnja s Osnovnom školom Vladimira Nazora i Srednjom školom Pere Zečevića se posebno ostvaruje na planu zajedničkih organiziranja scenskih predstava i izložbene djelatnosti Centra.
U „Malom kinu“ održano je nekoliko eksperimentalnih predstava sa djecom osnovnoškolskog uzrasta.
Najznačajnija manifestacija na području općine Orašje je svakako 10. filmski festival „DANI HRVATSKOG FILMA“ održan od 03.-10. 09.2005.godine u okviru kojeg je prikazano 7 najnovijih filmova iz hrvatske filmske produkcije, te jedan film iz BiH. Pored filmova ova manifestacija je imala i prigodne kulturno-zabavne programe na dan otvorenja festivala kojem su nazočili glumci, redatelji i brojni gosti kulturnog i političkog vrha BiH i RH.
Početkom lipnja održana je smotra kulturnog stvaralaštva učenika osnovne škole na kojoj su sudjelovali učenici osnovnih škola sa područja općine Orašje. Tom prigodom dodijeljene su i prigodne nagrade učenicima generacije.
Franjevački samostan Tolisa i Centar za kulturu Orašje organizirali su prigodan uskrsni koncert na kome su sudjelovali zbor „Mirjam“ i tamburaški sastavi s područja općine Orašje.
U Orašju su u ovoj godini organizirane dvije promocije knjiga i to: „Predsjednik“ autora Zdravka Tomca i „Pat pozicija u BiH“ autora Bože Žepića.
Filmsko-kazališna udruga „Lipa“ Orašje imala je u ovoj godini premijeru predstave
„PREDSTAVA HAMLETA U SELU MRDUŠA DONJA“ s kojom je gostovala u mnogim mjestima u BiH, RH i SiCG.
Prvi festival lutkarskih kazališta „Lutkarsko proljeće“ održan je od 15.-18.03.2005. godine, a sudjelovala su kazališta iz Zagreba, Splita i Virovitice.
Na području općine Orašje aktivno djeluju 4 KUD-a koji nastupaju na raznim svečanostima na području naše županije te brojnim smotrama folklora u BiH i RH.
Hrvatski kulturni centar Domaljevac je u ovoj godini, zahvaljujući doniranim sredstvima Vlade RH i Ministarstva kulture F BiH, u dvorani HKC-a izgradio galeriju i proširio sklop same dvorane za još 70-80 mjesta.
Ostvaruje se dobra suradnja sa osnovnom školom „Braće Radić“ iz Domaljevca u organizaciji tradicionalnog pokladnog karnevala za djecu. Ova aktivnost se realizira uz pomoć brojnih sponzora. Na području općine organizuju se tri puta tjedno probe folklorne sekcije svih uzrasta, koja je tijekom ove godine imala17 nastupa u zemlji i inozemstvu
Za djecu predškolskog i školskog uzrasta organizirane su u ovoj godini kazališne i lutkarske predstave u izvođenju kazališnih skupina iz Mostara, Tuzle, Osijeka, Vinkovaca i Bjelovara, a za odrasle je organizirana premijera kazališne predstave „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“ u izvođenju kazališne skupine „Lipa“ iz Orašja.
Ove godine je Hrvatski kulturni centar u suradnji s poduzećem „Ris“ iz Gradačca organizirao utrku gumenim čamcima niz rijeku Savu na kojemu je učestvovalo 32 sudionika.
Pod geslom „Športom protiv droge i alkohola“ organizirana je već tradicionalna Biciklijada na kojoj je učestvovalo 147 biciklista iz naše i susjednih sredina.
U sklopu obilježavanja Dana općine Domaljevac-Šamac održana je međunarodna smotra izvornog narodnog folklora „Domaljevačka Tkanica“ na kojoj je nastupilo 10 društava. Ova manifestacija sufinancirana je od strane Vlade Županije Posavske iz „Granta za šport i kulturu“ u iznosu 2.500 KM.
Hrvatski kulturni centar organizirao je već treći put festival demo bendova „ROCK FOREVER“ na kojemu je nastupilo 5 bendova iz RH i BiH i dječiji festival „Djeca pjevaju hitove“.
Za poklonike pisane riječi u dvorani skupštine Županije Posavske organizirana je promocija knjige „Haška priča“ autora Vlatka Kupreškića.