Sport općenito

Na području općine Orašje tijekom ove godine aktivno djeluje jedanaest nogometnih klubova, koji se natječu u četiri različita stupnja i ligaška natjecanja. HNK „Orašje“ iz Orašja je član najelitnijeg nogometnog natjecanja u zemlji – Premijer lige BiH, gdje su u sezoni 2004/05. završili na vrlo dobrom sedmom mjestu. U tom klubu je dosta učinjeno i na radu sa mladima, tako da su kadeti kluba osvojili drugo mjesto u državnoj ligi, dok su pioniri u završnici osvojili treće mjesto u Federaciji, odnosno peto mjesto na državnoj razini. Pet nogometnih klubova („Dinamo“ iz Donje Mahale, „Sloga“ iz Tolise, „Hajduk“ iz Orašja, „19. Srpanj“ iz Oštre Luke i „Bok“ iz Boka) nastupa u Drugoj ligi NS F BiH, skupina sjever. Četiri kluba (Posavac iz Ugljare, Mladost iz Vidovica, Napredak iz Matića, Kostrč iz Kostrča) igraju u 1. ŽNL Posavine, dok je HNK „Kopanice“ iz Kopanica, član 2. ŽNL Posavine. Svi ovi klubovi, osim Kopanica, imaju uključene ekipe u Omladinskoj ligi Posavskog ŽNS-a, tako da se može istaknuti mnogo bolji rad s mladima, u odnosu na ranije razdoblje.
Od borilačkih športova aktivna su tri kluba. Riječ je o Taekwondo klubu „Orašje“ , Karate klubu „Bosanac“ iz Orašja i K.B.V. Škorpion Orašje (Muay Tahi). Članovi ova tri kluba imaju redovite treninge i u susjednim oraškim naseljima, gdje imaju svoje sekcije u koje su uglavnom uključeni mlađi članovi. Članovi TKV Orašje imali su nastupe na nekoliko turnira u Republici Hrvatskoj i BiH, gdje su osvojili više medalja, a jedan broj članova je položio za više pojaseve. Najveći problem sa kojim se susreću članovi ova tri kluba je nedostatak dvorane za rad. K.B.V. Škorpion Orašje (Muay Tahi) osvojio je prvo mjesto na državnom prvenstvu u Odažku 2008 godine, 1., 2., i 3. mjesto na državnom prvenstvu 2011. godine u Zenici.
Šahovski klub „Orašje2 je organizirao turnir povodom Uskrsa i imao svoja pojedinačna natjecanja. Zbog financijskih razloga nisu sudjelovali na državnom prvenstvu u Neumu, gdje su prethodnih godina imali dosta uspjeha. Član ovog kluba Vjekoslav Živković je imao nekoliko uspješnih nastupa širom Hrvatske, a dobio je i zvanje internacionalnog majstora.
Teniski klub „Orašje“ organizirao je dva jaka turnira u pojedinačnoj konkurenciji. Najpoznatiji član ovog kluba Sandra Martinović iz Ugljare, koja je srpnju osvojila turnir u Padovi (Italija).
Klub ima pedesetak članova, najviše mladih, a veterani sudjeluju i na turnirima u Hrvatskoj (Županja, Vinkovci).
Moto klub „Posavac“ iz Orašja ima veliki broj članova. Oni se posebice ističu u organizaciji „Svibanjskih susreta“, koji su ove godine u tjedan dana okupili preko tisuću motorista i ljubitelja toga športa.
Talva klub „Bosna“ iz Orašja je među najuspješnijim kolektivima toga malo poznatog športa u BiH. Osvojili su veći broj priznanja i visoka mjesta na federalnim natjecanjima, a sudjeluju i na brojnim turnirima, kako momčadski tako i u pojedinačnoj konkurenciji.
Veslački klub „Sidro“ iz Orašja u tekućoj godini nije imao službenih natjecanja, ali su povećali broj svojih članova.
Na području općine Domaljevac aktivna su četiri športska kluba i to tri nogometna i jedan odbojkaški klub. Nogometni klubovi su : HNK „Mladost“ Domaljevac i NK „ 9.lipanj“ Bazik koji se natječu u 1. Županijskoj ligi i NK „Korpar“ koji se natječe u 2. Županijskoj ligi.
Odbojkaški klub HOK „Domaljevac“ takmičio se prošle sezone u 1. Federalnoj ligi gdje je zauzeo 8. mjesto.
Na području općine Odžak egzistira sedam nogometnih klubova, tri odbojkaška i jedan košarkaški klub. Nogometni klubovi na području općine Odžak su: „Odžak 102“ Odžak ( 2. liga FBiH Sjever ), „Sloga“ Prud ( 1. Županijska liga ), „Mladost“ D. Svilaj ( 2. Županijska liga ), „ Mladost“ G. Dubica ( 1. ŽNL ), „Mere“ Vojskova ( 1. ŽNL ), „ Posavina“ P. Mahala ( 2. ŽNL ) i
„Dragovoljac“ Novo Selo ( 2. ŽNL ). Odbojkaški klubovi na području općine Odžak su: HOK „Napredak“ Odžak ( muški 1. liga BiH ), HOK „Napredak“ Odžak ( žene 2. liga FBiH ) i HOK „Balegovac“ Novo Selo. HOK „Napredak“-muški je jedan od najjačih klubova u BiH i bivši je prvak države dok je HOK „Napredak“-žene jedini ženski klub koji egzistira na području Županije Posavske. KK „Odžak“ iz Odžaka je u 2.ligi Herceg-Bosne.
Najveći problem za sve športske klubove na području Županije Posavske je financiranje istih.
Sredstva za rad klubova osigurava Vlada Županije Posavske preko Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa. Sa ovim sredstvima se pokrivaju troškovi kotizacije, a ostale troškove natjecanja (suci, delegati), osiguranje opreme i održavanje igrališta i svlačionica osiguravaju sami klubovi. Dvoranski šport je u dosta teškoj situaciji, jer nemamo ni jednu dvoranu na području Županije Posavske koja zadovoljava uvjete natjecanja u višim rangovima. U tijeku je izgradnja dvorane u Odžaku tako da ćemo bar djelimično popraviti stanje glede dvoranskog športa.
U okviru aktivnosti razvoja športa u školama se organiziraju školska natjecanja u različitim športskim disciplinama što doprinosi razvoju športa u našoj županiji. U ovoj godini organizirana su školska natjecanja iz više športskih disciplina (odbojka, košarka, šah i atletika). Natjecanja su protekla u najboljem redu i postignuti su zapaženi uspjesi. Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa je dodjelilo priznanja i diplome učesnicima a pobjednicima i pokale.
Masovnost športa na području naše Županije je sasvim zadovoljavajuća s obzirom na uvjete (kadrovske i materijalne) u kojima se nalazimo.
Na kraju kalendarske godine sumirat će se rezultati i uspjesi pojedinih klubova i pojedinaca te organizirati manifestaciju proglašenja najboljih u športu.