Više

  Herojski put 4.gmtbr Sinovi Posavine ispisan ponosom, domoljubljem i žrtvom

  Najčitanije

  Zlatnim slovima će u povijesti posavskoga kraja biti zapisano ono što je napravila 4. gardijska motorizirana brigada HVO Sinovi Posavine, ali i sve postrojbe Operativne zone Bosanska Posavina, kasnije Zbornoga područja Orašje. To su postrojbe HVO-a koje su svoj put ispisivali nesebičnom žrtvom i ponosom u obrani svojih ognjišta. Dostojanstveno i primjereno današnjih uvjetima organiziranja javnih sadržaja, obilježen je 26 rođendan od osnutka te legendarne postrojbe, danas 3. pješačka bojna 6. pješačke brigade OS BiH.

  U povodu 26. obljetnice osnutka 4. gmtbr HVO-a Sinovi Posavine, u krugu vojarne u Bukovoj Gredi položeni su vijenci ispred Spomen obilježja podignutog za poginule pripadnike ove brigade. Sveta misa za poginule branitelje održana je u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tolisi. Misu je predvodio don Goran Kosić, vojni kapelan u Travniku.

  Na obilježavanju obljetnice koja je organizirana u skromnom obliku i sa manjim brojem uzvanika bili su uz ostale ratni zapovjednici Mato Bilonjić, Vlado Džoić, Đuro Matuzović, a među gostima su bili generali Ivica Jerkić i Tomo Kolenda. Svečanosti obljetnice bili su i pripadnici 1. Pješačke pukovnije koji baštine nasljeđe HVO-a, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti ŽP, predsjednici Skupštine i Vlade ŽP Blaž Župarić i Đuro Topić, ministar branitelja Marijan Kopić te predstavnici Udruga iz Domovinskoga rata.

  -U okolnostima pandemije daleko skromnije obilježavamo obljetnicu. Danas ću imati tu čast da kao ratni zapovjednik predam odličje koje je dobila 4. gardijska brigada od predsjednika RH ujedno zapovjednika hrvatske vojske koji je odlikovao 4. gardijsku motoriziranu brigadu Sinovi Posavine. Po meni je to odličje za cijelu Bosansku Posavinu, za svih 8 brigada koje su bili na ovim područjima od 101. do 108. HVO brigade jer je 4. gardijska brigada nastala od svih tih brigada i znamo da smo dali veliki doprinos za slobodu ovog dijela Bosanske Posavine, kazao je u izjavi general Mato Bilonjić ratni zapovjednik 4. gardijske motorizirane brigade Orašje.

  Predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić istaknuo je značaj brigade koja je dala ogroman doprinos za slobodu ovoga posavskog prostora. -Naša je trajna zadaća sjećati se u ovakvim prigodama najveće žrtve branitelja, jer su dali svoje živote i dijelove tijela za obranu svojih domova. Suosjećamo s obitelji poginulih branitelja, i ujedno šaljeno poruku, takva žrtva zaslužuje da ovo područje ima budućnost i perspektivu, a mi ćemo učiniti sve da tako i bude, poručio je predsjednik Topić.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti