Više

  Informacija o stanju sigurnosti na području ŽP za listopad 2017. g.

  Najčitanije

  Ocjena o stanju sigurnosti je proizvod pokazatelja iz oblasti kriminaliteta, jrim i oblasti sigurnosti javnog prometa.
  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta broj evidentiranih i obrađenih kaznenih djela je povećan u odnosu na komparirana razdoblja. Naknadna otkrivenost i ukupna razriješenost su smanjeni u odnosu na prošli mjesec te povećane u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Tijekom analiziranog perioda nismo imali prijava KD iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.
  Povećan je broj prekršaja protiv jrim u odnosu na obadva komparativna razdoblja posebno u odnosu na prošli mjesec( sa 5 na 19).
  Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati ,usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti:pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja. Analizirajući pregled prometnih nezgoda izvodimo zaključak da je došlo do neznatnog povećanja broja prometnih nezgoda u odnosu na prošli mjesec za 4 nezgode ali i smanjenje za 6 nezgoda u odnosu na isto razdoblje 2016 godine.

  KRIMINALITET

  Tijekom analiziranog perioda obrađeno je 38 prijava kaznenih djela, u Rujnu 2017 godine je obrađeno 28 djela a u Listopadu 2016 godine 31 kazneno djelo. Sveukupno je razriješeno 68,4% kaznenih djela a u prošlom mjesecu 75% dok je sveukupna razriješenost u listopadu 2016 godine iznosila 58,1%.
  Najčešće su prijavljivana kaznena djela „teške krađe“ i „ nanošenje lakših tjelesnih povreda“.

  JriM

  Na području ŽP ukupno je evidentirano i obrađeno 19 prekršaja a tijekom prošlog mjeseca 5 a u 10.mjesecu 2016 godine ukupno je evidentirano 9 prekršaja. Na području općine Orašje je evidentirano 17 prekršaja , na području Općine Odžak 2 dok na području općine Domaljevac-Šamac tijekom Listopada 2017 godine nije bilo narušavanja jrim.

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA

  Kada je riječ o broju prometnih nezgoda situacija se u odnosu na komparirana razdoblja može ocijeniti zadovoljavajućom iz razloga neznatnog povećanja broja prometnih nezgoda u odnosu na komparirano razdoblje Rujan 2017 g i to za 4 nezgode ali i smanjenje za 6 nezgoda u odnosu na Listopad 2016 g. Tijekom praćenog perioda evidentirane su 22 prometne nezgode a u prošlom mjesecu 18 a u Listopadu 2016 godine 28 prometnih nezgoda. U nezgodama nemamo smrtno stradalih , teže povrijeđenih je 2 , lakše ozlijeđenih 5. Tijekom Rujna 2017 godine smo imali 1 smrtno stradalog, 2 je teže a 4 osobe su lakše ozlijeđene . Nezgode su se najčešće događale na području Orašja njih 13 u Odžaka njih 6 , dok su se na području Općine Domaljevac-Šamac dogodile 3 nezgode. Tijekom navedenog perioda ukupno je kontrolirano 2870 vozila dok su u prošlom mjesecu kontrolirana 2676 vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača posebno tijekom očevida prometnih nezgoda otkrivena su 564 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave ,naloge, od čega 263 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna veća od 50KM. Na području Orašja su otkrivena ukupno 326 prekršaja ,u Odžaku je otkriveno 195 prekršaja na području Općine Domaljevac-Šamac njih 43. Iz prometa su isključena 23 vozača i 14 vozila što želim istaknuti kao izvrstan rezultat rada prometne policije policijskih uprava. Vozači su isključeni zbog alkoholiziranosti i neposjedovanja vozače dozvole a vozila zbog neregistriranosti . Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnoj cesti njih 369 u prošlom mjesecu njih 544.

  ZAKONITOST U RADU

  Tijekom Listopada 2017 godine Jedinica za profesionalne standarde MUP-a je zaprimila 2 predstavke na postupanje policije koje su još uvijek u postupku.

  ZAKLJUČAK

  Temeljem iskazanih i analiziranih statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za Listopad 2017 godine „zadovoljavajuće“.

  GLASNOGOVORNIK
  Josip Dominković
  Samostalni inspektor policije

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti