Više

  Informacija o stanju sigurnosti na području ŽP za prosinac 2019.g.

  Najčitanije

  Ocjena o stanju sigurnosti je proizvod pokazatelja iz oblasti kriminaliteta, jrim i oblasti sigurnosti javnog prometa.
  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta evidentirano je znatno smanjenje broja prijavljenih KD u odnosu na obadva komparativna razdoblja, studeni 2019. i prosinac 2018. godine. Povećana je naknadna otkrivenost i ukupna razriješenost u odnosu na komparirana razdoblja. Tijekom analiziranog perioda nismo imali prijava KD iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.
  Znatno je povećan broj prekršaja protiv jrim u odnosu na obadva komparativna razdoblja.
  Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati, usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti: pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja. Analizirajući pregled prometnih nezgoda izvodimo zaključak da je znatno povećan broj prometnih nezgoda u odnosu na komparirana razdoblja.

  KRIMINALITET
  Tijekom analiziranog perioda obrađena su 2 prijave kaznenih djela, u prošlom mjesecu 18, a u prosincu 2018. godine 17 kaznenih djela. Sveukupno je razriješeno 100% kaznenih djela, a u prošlom mjesecu 88,88% kaznenih djela. Prijavljivana su kaznena djela „nanošenja lakših povreda i krađa“.

  JriM
  Na području ŽP ukupno su evidentirana i obrađena 33 prekršaja tijekom prošlog mjeseca, u studenom 2019. je obrađeno 7 prekršaja, a u prosincu 2018. godine 29 prekršaja. Na području općine Orašje je evidentirano 11 prekršaja, na području općine Odžak 18 dok su na području općine Domaljevac-Šamac evidentirana 4 prekršaja protiv jrim.

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA
  Kada je riječ o broju prometnih nezgoda došlo je znatnog povećanja broja prometnih nezgoda u odnosu na obadva komparirana razdoblja. Tijekom praćenog perioda evidentirano je 27 prometnih nezgoda. U nezgodama nemamo smrtno stradalih, 4 osobe su teže ozlijeđene, lakše ozlijeđenih je 7 osoba. Tijekom studenog 2019. godine nismo imali smrtno stradalih, 2 osobe su teže ozlijeđena, a 1 osoba je lakše ozlijeđena. Nezgode su se najčešće događale na području Orašja njih 14 u Odžaku 11, dok su se na području općine Domaljevac-Šamac dogodile 2 nezgode. Tijekom navedenog perioda ukupno je kontrolirano 2621 vozilo dok su u prošlom mjesecu kontrolirana 3245 vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača posebno tijekom očevida prometnih nezgoda otkriven je 678 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave, naloge, od čega 472 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna veća od 50KM. Na području Orašja je otkriveno ukupno 458 prekršaja, u Odžaku je otkriveno 211 prekršaja, a na području općine Domaljevac-Šamac njih 9. Iz prometa su isključena 22 vozača i 4 vozila što želim istaknuti kao izvrstan rezultat rada prometne policije policijskih uprava. Vozači su najčešće isključeni zbog alkoholiziranosti, a vozila zbog neregistriranosti. Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnoj cesti, njih 528.

  ZAKONITOST U RADU
  Tijekom prosinca 2019. godine Jedinica za profesionalne standarde MUP-a nije zaprimila niti jednu prijavu na postupanje policijskih službenika.

  ZAKLJUČAK
  Temeljem iskazanih i analiziranih statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za prosinac 2019. godine „zadovoljavajuće“.

  GLASNOGOVORNIK
  Josip Dominković
  Samostalni inspektor policije

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti