Više

  Informacija o stanju sigurnosti na području ŽP za svibanj 2020. g.

  Najčitanije

  Ocjena o stanju  sigurnosti je proizvod pokazatelja iz oblasti kriminaliteta, jrim i oblasti sigurnosti javnog prometa.
  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta evidentirano je smanjenje broja prijavljenih KD u odnosu na obadva komparativna razdoblja. Povećana je naknadna otkrivenost za prošli mjesec za 27,7%, a u odnosu na svibanj 2019. za 42,06%. I ukupna razriješenost u odnosu na komparirana razdoblja je povećana. Tijekom analiziranog perioda nismo imali prijava KD iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.                                                                                                                                                         
  Znatno je  smanjen  broj prekršaja protiv jrim  u odnosu na obadva komparirana razdoblja.
  Stanje u oblasti  sigurnosti javnog  prometa  kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati, usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti: pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja. Analizirajući  pregled prometnih nezgoda izvodimo zaključak da je povećan broj prometnih nezgoda u odnosu na prošli mjesec ali smanjen u odnosu na isti mjesec prošle godine.

  KRIMINALITET
  Tijekom analiziranog perioda obrađeno je 15 prijava kaznenih djela u prošlom mjesecu 17, a u svibnju 2019. godine 21 kazneno djelo. Sveukupno je razriješeno 86,66% kaznenih djela  a u prošlom mjesecu 76,47% kaznenih djela. Najčešće su prijavljivana kaznena djela „teške krađe“.

  JriMŽ
  Na području ŽP ukupno su evidentirana i obrađena 24 prekršaja tijekom prošlog mjeseca, u travnju 2020. je obrađen 51 prekršaj, u svibnju 2019. godine 10 prekršaja. Na području općine Orašje je evidentirano 18 prekršaja, na području općine Odžak 5 dok  je na području općine Domaljevac-Šamac evidentiran 1 prekršaj protiv jrim.

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA
  Kada je riječ o broju prometnih nezgoda broj prometnih nezgoda u odnosu na travanj 2020. godine je povećan za 5 nezgoda. Tijekom praćenog perioda evidentirano je 8 prometnih nezgoda. U nezgodama nemamo smrtno stradalih teže ozlijeđenih je 1, a lakše ozlijeđenih je 0. Tijekom travnja 2020. godine nismo imali smrtno stradalih niti teže ozlijeđenih, a lakše ozlijeđenih je bio 1 sudionik u nezgodama. Nezgode su se najčešće događale na području Orašja i Odžaka njih po 3, dok su se na području općine Domaljevac-Šamac dogodile 2 nezgode. Tijekom navedenog perioda ukupno su kontrolirana 3504 vozila dok je u prošlom mjesecu kontrolirano 1855 vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača posebno tijekom očevida prometnih nezgoda otkriveno je 340 prekršaja  prikazan  kroz  prekršajne prijave,naloge, od čega 176 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna veća od 50 KM. Na području Orašja je otkrivena ukupno 90 prekršaja, u Odžaku je otkriveno 226 prekršaja, a na području općine Domaljevac-Šamac njih 24. Iz prometa  je isključeno 14 vozača i 17 vozila što želim istaknuti kao izvrstan rezultat rada prometne policije policijskih uprava. Vozači su najčešće isključeni zbog ne posjedovanja vozačke dozvole, a vozila zbog neregistriranosti. Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnoj cesti njih 227.

  ZAKONITOST U RADU
  Tijekom svibnja 2020. godine  Jedinica za profesionalne standarde  MUP-a  je zaprimila 2 prijave na postupanje policijskih službenika koje se nalaze u postupku.

  ZAKLJUČAK
  Temeljem iskazanih i analiziranih  statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za svibanj 2020. godine „zadovoljavajuće“.

  GLASNOGOVORNIK
  Josip  Dominković
  Samostalni inspektor policije

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti