Više

  Informacija o stanju sigurnosti na području Županije Posavske za 2021. godinu

  Najčitanije

  Sigurnost s aspekta nadležnih poslova i zadataka propisanih Zakonom o unutarnjim poslovima Županije Posavske, kao najznačajniji dio ukupne sigurnosti na području Županije Posavske, u sebi sublimira kriminalitet, javni red i mir i sigurnost prometa.

  KRIMINALITET

  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta evidentirano je 265 kaznenih djela što je povećanje broja obrađenih djela u odnosu na prethodnu godinu za 17 (s 248 na 265).

  Naknadna otkrivenost je 66,89% što predstavlja povećanje u odnosu na prošlu godinu za 6,06%. Ukupna razriješenost je također povećana u odnosu na 2020. godinu za 4,47%. Tijekom analiziranog perioda nismo imali prijava KD iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.

  Ukupna razriješenost je 81,55%, dok je u prethodnoj godini bila 77,41%. Najčešće su prijavljivana kaznena djela su „Teška krađa“ i „Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga“.

  Od ukupnog broja prijavljenih kaznenih djela 120 djela su počinili poznati počinitelji dok su 145 djela počinili nepoznati počinitelji. Policijski službenici su svojim radom naknadno otkrili odnosno razriješili 97 kaznenih djela koja su počinili nepoznati počinitelji. Ukupno je prijavljeno 237 osoba zbog počinjena kaznenih djela od čega su 62 povratnika u vršenju djela, dok su 72 osobe lišene slobode do 24 sata.

  JAVNI RED I MIR

  Broj prekršaja protiv javnog reda i mira je umanjen u odnosu na prošlu godinu za 44 prekršaja (s 326 na 282). Evidentirano je ukupno 257 slučaja narušavanja javnog reda i mira u kojima su počinjena 282 prekršaja.

  Od ukupnog broja evidentiranih prekršaja na području općine Orašje je zabilježeno 149 prekršaja, na području općine Odžak 110, dok su na području općine Domaljevac-Šamac evidentirana 23 prekršaja protiv javnog reda i mira.

  Javni red i mir je najčešće narušavan ostalim prekršajima (167 prekršaja), subotom (56 prekršaja) u vremenu od 22,00 do 06,00 sati (178 prekršaja). Ostali prekršaji se uglavnom odnose na kršenje mjera naloženih od strane Kriznog stožera Županije Posavske.

  Zbog počinjena prekršaja proveden je postupak protiv 276 osoba u skladu sa Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Županije Posavske.

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA

  Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati, usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti: pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja.

  Ukupno je zabilježeno 214 prometnih nezgoda što predstavlja povećanje broja prometnih nezgoda u odnosu na komparativno razdoblje za 42 nezgode (s 172 na 214). Nezgode su se najčešće događale na području Orašja njih 137, na području Odžaka njih 64 i na području općine Domaljevac-Šamac se dogodilo 13 prometnih nezgoda. Tijekom 2021. godine smrtno stradala je 1 osoba dok su tijekom 2020. godine smrtno stradale 2 osobe. U 2021. godini teško ozlijeđeno je 19 osoba što je u odnosu na prošlu godinu umanjenje za 5 teško ozlijeđenih osoba kada su teško ozlijeđene 24 osobe u prometnim nezgodama. Lakše ozlijeđenih osoba je bilo 45 što je povećanje u odnosu na prošlu godinu za 1 osobu (s 44 na 45). Najčešći uzroci nastanka prometnih nezgoda su radnja s vozilom, dok su vozači putničkih vozila najčešći sudionici prometnih nezgoda.

  Tijekom navedenog perioda ukupno je kontrolirano 32040 vozila, dok je u prethodnoj godini kontrolirano 31291 vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača otkriveno je 11108 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave i naloge, od čega 7186 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna veća od 50 KM. Na području Orašja otkriveno je ukupno 7539 prekršaja, na području Odžaku 3061 prekršaj, a na području općine Domaljevac-Šamac njih 408. Iz prometa je isključeno 167 vozila i 243 vozača. Vozači su najčešće isključivani zbog upravljanja vozilom bez vozačke dozvole i u alkoholiziranom stanju, a vozila zbog neregistriranosti. Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnim cestama njih 8547.

  ZAKONITOST U RADU

  Tijekom 2021. godine Postrojba za profesionalne standarde Uprave policije MUP-a Županije Posavske je zaprimila 13 predstavki na postupanje protiv policijskih službenika od kojih je 5 predstavki utemeljeno, 1 neutemeljena, 3 bez dovoljno dokaza, 2 neformalno razriješene i 2 predstavke su u postupku obrade. Policijski službenici su prema građanima ukupno 18 puta uporabili sredstva prinude (tjelesna snaga i sredstva za vezivanje) koja su sva bila opravdana.

  OSTALE AKTIVNOSTI

  Tijekom izvještajnog perioda službenici Postrojbe za potporu su radili redovite patrole u noćnim satima. Pružali su asistenciju službenicima kriminalističke policije prilikom pretraga objekata i asistenciju u vezi s transportom i osiguranjem cjepiva, vršili su osiguranje štićenih osoba tijekom boravka na prostoru Županije Posavske.

  U tijeku je provedba akcije „Pomozimo djeci u prometu-poštujte prometne znakove“, te je provedeno 11 lokalnih i 12 županijskih operativna akcija pojačane kontrole sudionika u prometu, a u skladu s Planom prevencije permanentno se provode akcije pojačanog nadzora brzine kretanja vozila u blizini školskih objekata.

  Ukupno je osigurano 268 javnih okupljanja te je legitimirano 1526 nepoznatih osoba. Tijekom 2021. godine ukupno su oduzeta 3695 različitih predmeta (oružja, streljiva, javnih isprava, novca, opojnih droga i dr.).

  Policijski službenici su tijekom 2021. godine ukupno kontrolirali 95 migranata na području Županije Posavske.

  U sklopu svojih aktivnosti, a u svezi s pandemijom koronavirusa, policijski službenici su izvršili 10849 nadzora nad osobama koje se nalaze u samoizolaciji po rješenjima sanitarnog inspektora Uprave za inspekcijske poslove Županije Posavske. Nadzorom su zatekli 18 osoba koje krše odredbe Rješenja o samoizolaciji o čemu su službenim zabilješkama obavijestili Upravu za inspekcijske poslove Županije Posavske.

  Izvršili su i 16910 obilazaka ugostiteljskih objekata s ciljem utvrđivanja prekoračenja djelatnog vremena, a u skladu s Zapovijedima kriznog stožera Županije Posavske, kojom prigodom su utvrdili prekoračenje djelatnog vremena za 17 ugostiteljskih objekata o čemu su službenim zabilješkama obavijestili Upravu za inspekcijske poslove Županije Posavske.

  ZAKLJUČAK

  Temeljem iskazanih i analiziranih statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za 2021. godine „zadovoljavajuće“.

  GLASNOGOVORNIK
  Zdenko Ćubel

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti