Više

  Informacija o stanju sigurnosti na području Županije Posavske za kolovoz 2023. godine

  Najčitanije

  Sigurnost s aspekta nadležnih poslova i zadataka propisanih Zakonom o unutarnjim poslovima Županije Posavske, kao najznačajniji dio ukupne sigurnosti na području Županije Posavske, u sebi sublimira kriminalitet, javni red i mir i sigurnost prometa.
  KRIMINALITET
  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta evidentirano je 20 kaznenih djela što je povećanje broja obrađenih KD u odnosu na prethodni mjesec za 8 (s 12 na 20), a umanjenje odnosu na isti mjesec prošle godine za 11 (s 31 na 20).
  Naknadna otkrivenost je ista u odnosu na mjesec srpanj 2023 godine, a u odnosu na kolovoz prošle godine je povećana za 5,77%. Ukupna razriješenost je povećana u odnosu na oba usporedna razdoblja i to u odnosu na prošli mjesec za 3,34%, a u odnosu na isti mjesec prošle godine za 7,91%. Tijekom analiziranog perioda nije bilo prijavljenih KD iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.
  Ukupna razriješenost je 95%, dok je u prethodnom mjesecu bila 91,66%, a u istom mjesecu prošle godine 87,09%. Najčešće prijavljivana kaznene djela su „Nasilje u obitelji“ i „Krađa“.
  Od ukupnog broja prijavljenih kaznenih djela 16 KD su počinili poznati počinitelji dok su 4 KD počinili nepoznati počinitelji. Policijski službenici su svojim radom naknadno otkrili odnosno razriješili 3 KD koja su počinili nepoznati počinitelji. Ukupno je prijavljeno 17 osoba zbog počinjena KD od čega je 7 povratnika u vršenju KD te je 5 osoba lišeno slobode do 24 sata.
  JAVNI RED I MIR
  Broj prekršaja protiv javnog reda i mira je umanjen u odnosu na oba komparativna razdoblja i to u odnosu na prošli mjesec za 7 prekršaja (s 23 na 16), a u odnosu na srpanj 2022. godine za 14 prekršaja (s 30 na 16). Evidentirano je ukupno 15 slučajeva narušavanja javnog reda i mira u kojima je počinjeno 16 prekršaja.
  Od ukupnog broja evidentiranih prekršaja na području grada Orašja zabilježeno je 6 prekršaja, na području općine Odžak 10 prekršaja dok na području općine Domaljevac-Šamac nisu evidentirani prekršaji protiv javnog reda i mira.
  Javni red i mir je najčešće narušavan vrijeđanjem i omalovažavanjem policijskih službenika (5 prekršaja), na ulici (12 prekršaja), srijedom (5 prekršaja) u vremenu od 14,00 do 22,00 sati (8 prekršaja).
  Zbog počinjena prekršaja proveden je postupak protiv 15 osobe u skladu sa Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Županije Posavske dok su u prethodnom mjesecu prijavljene 22 osobe, a u kolovozu prošle godine 28 osoba.
  SIGURNOST JAVNOG PROMETA
  Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati, usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti: pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja.
  Ukupno je zabilježeno 19 prometnih nezgoda što predstavlja smanjenje broja prometnih nezgoda u odnosu na oba usporedna razdoblja i to u odnosu na prošli mjesec za 6 nezgoda (s 25 na 19), a u odnosu na srpanj 2022. godine za 21 nezgodu (s 40 na 19). Nezgode su se najčešće događale na području Orašja njih 12, na području Odžaka njih 7, dok na području općine Domaljevac-Šamac nisu zabilježene prometne nezgode. Tijekom mjeseca kolovoza 2023. godine smrtno stradala je 1 osoba kao i u prethodnom mjesecu dok u kolovozu prošle godine nije bilo smrtno stradalih u prometu. Tijekom izvještajnog perioda teško ozlijeđene su 2 osobe što predstavlja povećanje broja teško ozlijeđenih u odnosu na prethodni mjesec za 1 osobu, a u odnosu na isti mjesec prošle godine smanjenje za 2 osobe (s 4 na 2). Lakše ozlijeđenih osoba je bilo 4 što predstavlja smanjenje u odnosu na oba komparativna razdoblja i to u odnosu na prošli mjesec za 3 lakše ozlijeđene osobe, a u odnosu su srpanj 2022. godine za 2 osobe. U prometnim nezgodama je nastupila materijalna šteta u iznosu od cca 15500,00 konvertibilnih maraka. Najčešći uzrok nastanka prometnih nezgoda je neprilagođena brzina dok su vozači putničkih vozila najčešći sudionici prometnih nezgoda.
  Tijekom izvještajnog perioda ukupno je kontrolirano 2438 vozila, dok je u prethodnom mjesecu kontrolirano 2752 vozila, a u kolovozu prošle godine 1947 vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača otkriveno je ukupno 1117 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave i naloge dok je u prethodnom mjesecu bilo 1101 prekršaj, a u kolovozu prošle godine 943 prekršaja. Od ukupnog broja prekršaja zabilježen je 731 prekršaj za koji je predviđena novčana kazna veća od 50 KM. Na području Orašja je otkriveno ukupno 730 prekršaja, na području Odžaka 319 prekršaja, a na području općine Domaljevac-Šamac njih 68. Iz prometa je isključeno 13 vozila i 24 vozača. Vozači su najčešće isključivani zbog upravljanja vozilom bez vozačke dozvole, a vozila iz ostalih razloga. Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnim cestama njih 804.
  ZAKONITOST U RADU
  Tijekom mjeseca kolovoza 2023 godine Postrojba za profesionalne standarde Uprave policije MUP-a Županije Posavske je zaprimila jednu predstavku na postupanje protiv policijskih službenika koja je u postupku obrade. Policijski službenici su prema građanima ukupno 1 puta uporabili sredstva prinude (tjelesna snaga i sredstva za vezivanje) koje je bilo opravdano.
  OSTALE AKTIVNOSTI
  Tijekom izvještajnog perioda službenici Postrojbe za potporu su vršili pojačane ophodnje u noćnim satima te su vršili pratnje štićenih osoba. Pružali su asistenciju drugim organizacijskim postrojbama pri provođenju službenih radnji.
  U tijeku je provedba akcije „Pomozimo djeci u prometu-poštujte prometne znakove“, te su provedene dvije lokalne operativne akcije pojačane kontrole sudionika u prometu, a u skladu s Planom prevencije permanentno se provode akcije pojačanog nadzora brzine kretanja vozila u blizini školskih objekata.
  Ukupno je osigurano 38 javnih okupljanja te je legitimirano 40 nepoznatih osoba. Tijekom mjeseca kolovoza 2023. godine ukupno je oduzeto 38 različitih predmeta (oružja, streljiva, javnih isprava, novca, opojnih droga i dr.).
  Tijekom mjeseca kolovoza 2023. godine nisu zabilježena postupanja službenika Uprave policije MUP-a Županije Posavske prema migrantima.
  ZAKLJUČAK
  Temeljem iskazanih i analiziranih statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za mjesec kolovoz 2023. godine „zadovoljavajuće“.

  GLASNOGOVORNIK
  Zdenko Ćubel

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti