Više

  Informacija o stanju sigurnosti na području Županije Posavske za mjesec prosinac 2021. godine

  Najčitanije

  Sigurnost s aspekta nadležnih poslova i zadataka propisanih Zakonom o unutarnjim poslovima Županije Posavske, kao najznačajniji dio ukupne sigurnosti na području Županije Posavske, u sebi sublimira kriminalitet, javni red i mir i sigurnost prometa.

  KRIMINALITET

  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta evidentirano je 36 kaznenih djela što je povećanje broja obrađenih KD u odnosu na prethodni mjesec za 13 (s 23 na 36), a u odnosu na isti mjesec prošle godine je došlo do umanjenja za 1 (s 37 na 36).

  Naknadna otkrivenost je 69,56 % što predstavlja umanjenje u odnosu na prošli mjesec za 5,44%, a u odnosu na isti mjesec prošle godine povećanje za 9,56%. Ukupna razriješenost je također umanjena u odnosu na prošli mjesec za 6,4%, dok je u odnosu na isti mjesec prošle godine povećana za 2,17%. Tijekom analiziranog perioda nismo imali prijava KD iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.

  Ukupna razriješenost je 80,55%, dok je u prethodnom mjesecu bila 86,95%, a u istom mjesecu prošle godine 78,38%. Najčešće je prijavljivano kazneno djelo je „Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga“.

  Od ukupnog broja prijavljenih kaznenih djela 13 KD su počinili poznati počinitelji dok su 23 KD počinili nepoznati počinitelji. Policijski službenici su svojim radom naknadno otkrili odnosno razriješili 16 KD koja su počinili nepoznati počinitelji. Ukupno su prijavljene 24 osobe zbog počinjena KD od čega je 10 povratnika u vršenju KD, dok je 12 osoba lišeno slobode do 24 sata.

  JAVNI RED I MIR

  Broj prekršaja protiv javnog reda i mira je povećan u odnosu na prošli mjesec za 18 (s 11 na 29), dok je u odnosu na isti mjesec prošle godine umanjen za 55 (s 84 na 29). Evidentirano su ukupno 24 slučaja narušavanja javnog reda i mira u kojima je počinjeno 29 prekršaja.

  Od ukupnog broja evidentiranih prekršaja na području općine Orašje je zabilježeno 21 prekršaj, na području općine Odžak 3, dok je na području općine Domaljevac-Šamac evidentirano 5 prekršaja protiv javnog reda i mira.

  Javni red i mir je najčešće narušavan drskim ponašanjem (9 prekršaja), nedjeljom (10 prekršaja) u vremenu od 06,00 do 14,00 sati (20 prekršaja).

  Zbog počinjena prekršaja proveden je postupak protiv 26 osoba u skladu sa Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Županije Posavske.

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA

  Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati, usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti: pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja.

  Ukupno su zabilježene 22 prometne nezgode što predstavlja povećanje broja prometnih nezgoda u odnosu na oba komparativna razdoblja i to u odnosu na prošli mjesec za 8 nezgoda (s 14 na 22), a u odnosu na isti mjesec prošle godine za 3 nezgode (sa 19 na 22). Nezgode su se najčešće događale na području Orašja njih 16, na području Odžaka njih 5 i na području općine Domaljevac-Šamac se dogodila 1 prometna nezgoda. Tijekom mjeseca prosinca 2021. godine nije bilo smrtno stradalih osoba kao niti u oba usporedna razdoblja. U prosincu 2021 teško ozlijeđene su 3 osobe što je u odnosu na prošli mjesec povećanje za 3 teško ozlijeđene osobe, a u odnosu na isti mjesec 2020. godine je umanjenje za 1 teško ozlijeđenu osobu. Lakše ozlijeđenih osoba je bilo 3 što je umanjenje u odnosu na prošli mjesec za 1 osobu (s 4 na 3), kao i u odnosu na isti mjesec prošle godine za 5 osoba (s 8 na 3). U prometnim nezgodama je nastupila materijalna šteta u iznosu od cca 34.900,00 konvertibilnih maraka. Najčešći uzroci nastanka prometnih nezgoda su radnja s vozilom i neprilagođena brzina, dok su vozači putničkih vozila najčešći sudionici prometnih nezgoda.

  Tijekom navedenog perioda ukupno je kontrolirano 2444 vozila, dok je u prethodnom mjesecu kontrolirano 2418 vozila, a u istom periodu prošle godine 1999 vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača otkriveno je 1068 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave i naloge, od čega 866 prekršaj za koje je predviđena novčana kazna veća od 50 KM. Na području Orašja je otkriveno ukupno 773 prekršaja, na području Odžaku 237 prekršaja, a na području općine Domaljevac-Šamac njih 58. Iz prometa su isključena 23 vozila i 31 vozač. Vozači su najčešće isključivani zbog upravljanja vozilom bez vozačke dozvole i u alkoholiziranom stanju, a vozila iz ostalih razloga. Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnim cestama njih 759.

  ZAKONITOST U RADU

  Tijekom mjeseca prosinca 2021 godine Postrojba za profesionalne standarde Uprave policije MUP-a Županije Posavske nije zaprimila niti jednu predstavku na postupanje protiv policijskih službenika. Policijski službenici su prema građanima ukupno 4 puta uporabili sredstva prinude (tjelesna snaga i sredstva za vezivanje) koja su sva bila opravdana.

  OSTALE AKTIVNOSTI

  Tijekom izvještajnog perioda službenici Postrojbe za potporu su radili redovite patrole u noćnim satima. Pružali su asistenciju službenicima kriminalističke policije prilikom pretraga objekata i asistenciju u vezi s transportom i osiguranjem cjepiva.

  U tijeku je provedba akcije „Pomozimo djeci u prometu-poštujte prometne znakove“, te su provedene po jedna lokalna i Županijska operativna akcija pojačane kontrole sudionika u prometu, a u skladu s Planom prevencije permanentno se provode akcije pojačanog nadzora brzine kretanja vozila u blizini školskih objekata.

  Ukupno je osigurano 21 javno okupljanje te je legitimirano 138 nepoznatih osoba. Tijekom mjeseca prosinca 2021. godine ukupno su oduzeta 72 različita predmeta (oružja, streljiva, javnih isprava, novca, opojnih droga i dr.).

  U sklopu svojih aktivnosti, a u svezi s pandemijom koronavirusa, policijski službenici su izvršili 1329 nadzora nad osobama koje se nalaze u samoizolaciji po rješenjima sanitarnog inspektora Uprave za inspekcijske poslove Županije Posavske. Nadzorom nisu zatekli osobe koje krše odredbe Rješenja o samoizolaciji.

  Izvršili su i 1576 obilazaka ugostiteljskih objekata s ciljem utvrđivanja prekoračenja djelatnog vremena, a u skladu s Zapovijedima kriznog stožera Županije Posavske, kojom prigodom su utvrdili prekoračenje djelatnog vremena za tri ugostiteljska objekta o čemu su službenim zabilješkama obavijestili Upravu za inspekcijske poslove Županije Posavske.

  ZAKLJUČAK

  Temeljem iskazanih i analiziranih statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za mjesec prosinac 2021 godine „zadovoljavajuće“.

  GLASNOGOVORNIK
  Zdenko Ćubel

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti