Više

  Nacrt Zakona o prostornom uređenju i građenju Županije Posavske

  Najčitanije

  Vlada Županije Posavske je na posljednjem zasjedanju utvrdila Nacrt Zakona o prostornom uređenju i građenju Županije Posavske i proslijedila u skupštinsku proceduru. -Postojeći Zakon o prostornom i Zakon o građenju ne mogu više odgovoriti na kompleksna pitanja i ne nude konkretna i kvalitetna rješenje u toj oblasti. Namjera je Vlade Županije Posavske sačiniti moderni pravni okvir, u skladu sa europskim normama za efikasno planiranje, izgradnju, zaštitu i uređenje prostora. Ujedno, usvojena je dobra osnovu Zakona koji i sa aspekta gospodarskog razvoja doprinosi stvaranju «povoljnog ambijenta» i za potencijalne investitore, istaknuto je u pojašnjenju Nacrta zakona.

  Predloženi nacrt Zakona o prostornom uređenju i građenju Županije Posavske između ostalog utvrđuje: načela za plansko uređenje prostora, organizaciju sustava prostornog uređenja, vrste i sadržaj, način izrade i postupak usvajanja planskih dokumenata, planove i pravila provođenja planskih dokumenata uključujući lokacijsku informaciju o uvjetima korištenja zemljišta-prostora,odnosno urbanističku suglasnost, vršenje inspekcijskog nadzora nad provođenjem ovog zakona; zatim uvjete projektiranja, građenja, uporabe i održavanja građevine,  tehnička svojstva i druge uvjete koje moraju zadovoljavati građevine, građevinski materijali, proizvodi i oprema koji se grade ili ugrađuju za izgradnju objekata na području Županije, te sadržaj investiciono tehničke dokumentacije, uvjete za obavljanje poslova izgradnje, nadzora, te postupci izdavanja odobrenja za građenje i za uporabu, kao i obveze i nadležnosti urbanističko-građevinske inspekcije, te kaznene odredbe.

  -Smatramo da će za građane ponuđena rješenja u zakonu biti puno bolja s obzirom da se neke procedure skraćuju i samim tim pred nadležnim organima brže i kvalitetnije ostvaruju svoja prava kad je u pitanju ishodovanje potrebne dokumentacije. To je i sa aspekta gospodarskog razvoja vrlo bitno i skraćuje put do ostvarivanja i konačne realizacije  planirane i zamišljene ideje, istaknula je Mirzeta Topolović, pomoćnik ministra za gospodarstvo i prostorno uređenje Vlade Županije Posavske.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti