Više

  Obavijest za proizvođače rajčice

  Najčitanije

  Prilikom obilaska terena, poljoprivredni savjetodavci su uočili pojavu plamenjače (Phytophthora infestans) na rajčici.

  Plamenjača rajčice jedna je od najraširenijih i najučestalijih oboljenja rajčice. Gljiva napada list, stabljiku i plodove. Razvoju bolesti pogoduje vlažno vrijeme (zasićenost zraka vlagom iznad 90%), te temperature između 18°C i 22°C. Prvi simtomi se javljaju na donjim listovima u vidu vodenastih pjega na bilo kojem dijelu plojke, ali najčešće na mjestima gdje se zadržavaju kapljice vode. Pjege na gornjoj strani listova postaju svijetlo sive do svijetlo smeđe. U povoljnim uvjetima prošire se na cjelokupnu lisnu masu i osuše je. Na stabljici se javlja u obliku eliptičnih pjega koje iz početnog svijetlog stanja prelaze u tamniju boju. Javljaju se prstenasto što omogućava blokiranje protoka hranjivih elemenata i krajnje sušenje biljaka. Plodovi bivaju zahvaćeni tamnim pjegama koje dovode do truljenja i propadanja i ploda i biljke.

  Preporuka je da se plastenici pravovremeno prozračuju. Prilikom prozračivanja potrebno je otvoriti sve otvore na plasteniku kako bi se prostor brže prozračio. Međuredni prostor potrebno je uvijek držati čistim i prozračnim. Zaražene biljne dijelove potrebno je ukloniti, iznijeti iz nasada i spaliti kako ne bi postali izvor zaraze.

  Od prirodnih metoda zaštite u borbi s plamenjačom koristi se mlijeko (najbolje svježe kravlje ili kozje), koje je potrebno razrijediti. U 1 litru vode dodati 1 decilitar mlijeka i s tim pripravkom prskati biljku sa svih strana, pogotovo s donje. Preporučava se ovaj postupak ponavljati svakih tjedan dana, a primjena se može početi i preventivno. Također, u mlijeko se može dodavati i soda bikarbona.

  Za suzbijanje plamenjače od kemijskih mjera koriste se fungicidi na bazi aktivne tvari metalaksil-cineb, cimoksanil + famoksadon i dr. Prilikom uporabe fungicida potrebno je poštivati dozu primjene, kao i dane karence. Kod tretiranja vrlo važno je koristiti zaštitnu opremu koja će zaštiti proizvođača od negativnog utjecaja sredstva po njegovo zdravlje.

  Savjetodavci pri Odsjeku poljoprivredne savjetodavne službe ovoga Ministarstva dostupni su svakim radnim danom, u vremenskom periodu od 08,00 do 16,00 sati, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Županije Posavske.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti