Više

  Obljetnica 106. oraške HVO brigade

  Najčitanije

  106. oraška HVO brigada prigodnim je sadržajima u znaku prije svega sjećanja na poginule branitelje, obilježila 31. obljetnicu. Iz 106. HVO brigade 271 je poginulih branitelja, a oko 1200 ih je ranjeno. Svoje živote i dijelove svojih tijela ugradili su u današnju slobodu, poručili su iz Organizacijskoga odbora koji su sadržaje organizirali pod sloganom „Zajedno u ratu, zajedno u miru“.

  Vijenci su položeni uz Spomen obilježje u Vidovicama gdje su uz predstavnike Udruga iz Domovinskoga rata Orašje, vijence položili i predstavnici Udruge Veterani Dubrave 145. brigade HV-a, predstavnici institucija, Damir Dekanić, župan Vukovarsko-srijemske županije, predsjednik Skupštine Županije Posavske Blaž Župarić, ministar branitelja Ilija Mišković i gradonačelnik Orašja Marijan Oršolić. Opijelo je izmolio župnik župe sv. Vida mučenika u Vidovicama vlč. Marijan Brkić.

  Sveta misa održana je u župnoj crkvi bl. Alojzija Stepinca u Orašju uz predvođenje župnika fra Bone Kovačevića. Nakon mise brojna su izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće ispred središnjeg Spomen obilježja. Vijence su položili ratni zapovjednici 106. brigade HVO Orašje general bojnik Đuro Matuzović i brigadir Ivo Oršolić, predstavnici Udruga iz Domovinskoga rata, dužnosnici HNS-a sa svih razina predvođeni predsjednicom Federacije BiH i dopredsjednicom HDZ-a BiH Lidijom Bradarom i dopredsjednikom HDZ BiH Ivom Vincetićem. Vijenac je položio i izaslanik potpredsjednika Vlade RH-a i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, državni tajnik Špiro Janović. Izaslanstvo predstavnika Vlade Županije Posavske predvodio je predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić, ispred grada Orašja gradonačelnik Marijan Oršolić, a brojna su bila i izaslanstva predstavnika postrojbi, gradova i županija iz RH, kao i stranačka izaslanstva.
  Svečana akademija u povodu 31. obljetnice 106. HVO oraške brigade započela je unošenjem ratnog stijega (stijeg unio Pavo Kosić), a potom su prigodne riječi u znaku čestitanja značajne obljetnice i prisjećanja na ratni put herojske postrojbe uputili: Kata Martinović u ime Organizacijskog odbora, Marijan Oršolić gradonačelnik grada Orašja, Ilija Mišković ministar branitelja Županije Posavske, Špiro Janović izaslanik potpredsjednika Hrvatske Vlade i ministra hrvatskih branitelja i predsjednica Federacije Bosne i Hercegovine Lidija Bradara.
  Na svečanoj akademiji Kata Martinović ispred Organizacijskog odbora uručila je zahvalnice: Županijskoj bolnici Orašje koja je iznikla na temeljima ratne bolnice Tolisa, Radio postaji Orašje i 104. brigadi HV Varaždin. Glazbeni dio akademije upotpunile su sestre Marija i Jelena Ilišević.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti