Orašje

16957
PHOTO Copyright Josip Vinković ©

Općina Orašje prostire se na površini od 125 km2. Čini je 13 naseljenih mjesta od čega je Orašje gradsko i sjedište je općine, a ostala ruralna. Prema Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u BiH 2013 g. općina Orašje broji 21.584 stanovnika, 6.234 kućanstva i 7.933 stanova.


Općinsko središte je grad Orašje koje je i sjedište izvršne županijske vlasti (Vlada Županije Posavske). U Orašju je smješten i Centar studiranja pri Sveučilištu u Mostaru, te dvije srednje i jedna osnovna škola.
Franjevački samostan u Tolisi sa crkvom Uznesenja Blažene Djevice Marije i Muzejom „Vrata Bosne „ proglašen je nacionalnim spomenikom u BiH. U Orašju je smještena i Županijska bolnica (sa lokalitetom i u Odžaku), kao i Sportsko rekreacijski centar (bazeni, nogometni i teniski tereni). Trgovački i uslužni centri (shopping centri i ugostiteljski objekti) podižu kvalitet življenja, a Poduzetnička zona Dusine otvara mogućnosti gospodarskog razvoja.


Na području općine Orašje lociran je jedan od glavnih graničnih prijelaza Bosne i Hercegovine sa Republikom Hrvatskom i Europom što je jedna od značajnijih komparativnih prednosti ovog područja. Ovakav položaj općine Orašje osigurava dobru komunikacijsku povezanost, kako sa svim dijelovima Bosne i Hercegovine (na jednoj od glavnih magistralnih prometnica u BiH: Orašje-Tuzla-Sarajevo-Ploče), tako i sa susjednim državama (Hrvatska, Srbija) jer je udaljena samo 12 km od autoceste Zagreb-Beograd.