Više

  Svečano otvoren 25. međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru

  Najčitanije

  Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković svečano je danas (16.04.) otvorio Međunarodni sajam gospodarstva u Mostaru koji je po 25. put ugostio gospodarstvenike iz regije i svijeta, kao i brojne regionalne državnike i goste. Uz brojne visoke uzvanike ovoj sajamskoj manifestaciji nazočni su, uz ostale predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić s ministrima u Vladi ŽP. Sajamska manifestacija će trajati pet dana do 20. travnja. Zemlja partner na sajmu je Republika Hrvatska.
  Svečano otvarajući mostarski gospodarski sajam predsjednik Vlade RH Plenković je tom prigodom kazao kako prisustvo brojnih hrvatskih tvrtki na Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru pokazuje blisku povezanost Hrvatske i BiH koja se, u gospodarskom smislu, najbolje manifestira na Mostarskom sajmu. Po njegovim riječima, trgovinska razmjena između dvije zemlje prošle godine bila je nešto manja od 4 milijarde eura. Plenković je ujedno svim političkim akterima i svim građanima BiH čestitao dobivanje zelenog svjetla za otvaranje pristupnih pregovora s Europskom unijom. – Svjesni smo koliko je taj put zahtjevan, ali u konačnici iznimno koristan i za jačanje pravnoga sustava i za jačanje gospodarstva, usvajanje temeljnih, ali i univerzalnih vrijednosti na kojima europski projekt počiva – kazao je Plenković, dodavši kako će BiH na tom putu imati ogromnu podršku Republike Hrvatske.

  Prigodno riječi dobrodošlice uz otvorenje sajma nazočnima su uputili: direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak, ističući da Međunarodni sajam gospodarstva treba biti pokretač gospodarskog razvoja BiH. U narednih pet sajamskih dana bit će upriličeno mnoštvo korisnih poslovnih i stručnih konferencija, tematskih skupova, okruglih stolova i niz drugih značajnih zbivanja. Napose smo ponosni što za partnera imamo susjednu Republiku Hrvatsku koja je od početka Sajma u Mostaru i Hercegovini naš najpouzdaniji partner, kazala je Bošnjak. Ujedno je zahvalila hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću što se ovogodišnji sajam održava u ozračju otvaranja pristupnih pregovora BiH s Europskom unijom što će, kako je rekla, imati ogromne pozitivne učinke na bh. gospodarstvo i život uopće.
  Mostarski gradonačelnik Mario Kordić istaknuo je kako se sajam gospodarstva održava u trenutku kada je BiH od Europske unije dobila zeleno svjetlo za otvaranje pristupnih pregovora. -Na tom putu očekuje pomoć prijatelja, napose onih koji imaju iskustva i znanja. Hvala našem prijatelju premijeru Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću što je i ovoga puta svojim dolaskom potvrdio da BiH nema većeg zagovaratelja od Republike Hrvatske na europskom putu – rekao je Kordić. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u svojem je obraćanju kazao da je Međunarodni sajam gospodarstva Mostar tradicionalno dobro mjesto na kojem lideri regije mogu razgovarati o svim temama. Pozvao je na više dijaloga i jaču ekonomsku suradnju.
  Prigodne su riječi uputila je Borjana Krišto, predsjedateljica Vijeća ministara BiH. -Sajam gospodarstva postao je snažni pokretač, kako ekonomskog razvoja Mostara, tako cijele BiH, pa i regije. Partnerstvo s Republikom Hrvatskom nije izraz samo dobrih političkih odnosa i snažne gospodarske povezanosti, već je potvrda zajedničke težnje da se dodatno osnaži suradnja dviju zemalja, kazala je predsjedateljica Krišto.

  Nakon što je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković svečano otvorio Međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2024. g. zajedno s visokim izaslanstvom obišao je sajamski izložbeni prostor. Sa zanimanjem je obišao i štandove gospodarstvenika Županije Posavske gdje su visoko izaslanstvo pozdravili predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić i ministar gospodarstva, rada i prostornog uređenja Dragutin Živković.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti