Više

  Utjecaj suše i visokih temperatura na jare kulture

  Najčitanije

  Dug period bez padavina i iznadprosječno visoke temperature negativo utiču na jare usjeve, te već sad se može zaključiti da će urod biti reduciran s lošijom kvalitetom. Obzirom, da se proljetna sjetva obavila u optimalnim rokovima, i u povoljnim agrometeorološki uvjetima, ostvarili su se svi preduvjeti za iznadprosječne prinose. Međutim, u periodu nakon intenzivnog porasta, pri generativnim fenofazama uslijedio je period bez oborina s visokim temperaturama. Kada je riječ o usjevima kukuruza može se reći da su iznadprosječno visoke temperature u vrijeme metličenja i oprašivanja negativno utjecale na formiranje klipa, naime, pri visokim temperatura, odnosno temperaturama iznad 35 °C dolazi do sterilnosti polena, pri čemu se mogu vidjeti nepotpuno oplođeni klipovi kukuruza. Osim navedenog, u uvjetima suše, klipovi su manjeg obujma, sa manje formiranih redova, kao i kraće dužine. Također, česta pojava je nepotupno završeni klipovi. U uvjetima suše, dolazi do prijevremenog ozrijevanja, odumire vegetativni dio, prekidaju se provodni snopovi, slabije kolanje hranjivih tvari kroz stabljiku. Klip ostaje bez hrane, zrna postaju sitna, štura, lošijeg kvaliteta.

  Soja za razliku od kukuruza, često, vizuelno može dati pogrešno sliku o stvarnom stanju. Soja je biljka manjeg rasta, i manja količina vlage održava njen habitus. Rijetko će se uočiti da soja pati od suše. Za rast soje dovoljno je manje oborina ali pravovremeno, dok u generativnim fazama potrebe su drugačije. Soja cvjeta s velikim brojem cvjetova, karakteristično je da se formira 3-4 mahune u svakom pazušcu lista. U ovogodišnjim ekstremnim uvjetima manja je stopa formiranih mahuna sa manje oplođenih zrna u mahunama. Visoke temperature u fazi nalijevanja zrna, ubrzavaju mliječnu i voštanu fazu, takvo dozrijevanje rezultira sitnim zrnom, nepravilnog i nejednakog oblika, s manjim sadržajem ulja. Karakteristika sušnih godina, predstavlja probleme prilikom žetve. Nisko formiranje prve etaže mahuna, neujednačeno zrenje, otvaranje donjih mahuna dok gornje mahune nisu zrele.

  Također, napomene radi u posljednjih 5 proizvodnih godina na području Županije Posavske, zabilježene su 3 godine koje spadaju pod „ekstremne“, pretpostavka da će se takav trend, teških godina nastaviti. Nemoguće je utjecati na visoke temperature, dok u pogledu deficita vlage, može se u velikoj mjeri umanjiti šteta, te je obvezna primjena pune agrotehnike kako bi se kod biljaka stvorio imunitet i otpornost na ekstremene uvjete.
  Shodno naprijed navedenom opisano je trenutno stanje usjeva na našim prostorima, ovisno o lokalitetu i u usporedbi s prošlom godinom neće biti loše kao prošle godine, biti će reducirani prinosi za nekih 25-30%, na mjestima će biti i veće štete gdje nije primjenjena nikakava agrotehnika zbog visokih cijena repromaterijala, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ŽP.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti