Više

  Vlada Županije Posavske razmatrala izvještajna dokumenta županijskih institucija

  Najčitanije

  Vlada Županije Posavske na posljednjem je zasjedanju razmatrala i usvojila izvještajna dokumenta u prošloj godini županijskih institucija: Službe za upošljavanje Županije Posavske, Županijskoga zavoda za pružanje pravne pomoći, Županijske uprave za inspekcijske poslove, Županijske uprave civilne zaštite i Zavoda za javno zdravstvo Županije Posavske, koje će proslijediti u skupštinsku proceduru.

  Iz analize rada u prošloj godini Službe za upošljavanje Županije Posavske, v.d. ravnatelj Marinko Topić izdvojio je neke od podataka. Tijekom 2016.g. s poslodavcima i FZZZ-om Služba za upošljavanje je potpisala ugovorne obveze za 256 osobe, a vrijednost potpisanih ugovora je 914.652,28 KM. U 2016. godini broj nezaposlenih je bio 5.070 osoba. Iz analiza ranijih godina broj nezaposlenih se smanjuje. I dalje se na evidenciji nalazi veliki broj visokoobrazovanih osoba. Predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan Klaić osvrnuo se na podatak povećanog broja zaposlenih. Prema podacima Službe broj zaposlenih u ŽP je 5.901 među kojima je njih oko 200 novozaposlenih, što znači, ističe premijer, unatoč odlivu prema zapadu broj novozaposlenih ohrabruje i nagovještava da Vlada vodi u pravom smjeru poticajne mjere zapošljavanja.

  Županijskog Zavod za pružanje pravne pomoći pruža besplatnu pravnu pomoći građanima slabog imovnog stanja i građanima bez imovine sa prebivalištem na području Županije Posavske. Nadležnost je proširena na pružanje pravne pomoći svim braniteljima, bez obzira na imovno stanje, u postupcima zaštite prava prema propisima iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite. Također, nadležnost proširena i u vidu pružanja pravne pomoći, bez obzira na imovno stanje, žrtvama nasilja u obitelji u zaštiti njihovog tjelesnog i duševnog integriteta u vidu prijave počinjenog nasilja nadležnoj policijskoj upravi, Centru za socijalnu skrb, Sudu i Tužiteljstvu te sastavljanjem pismenih podnesaka i zahtjeva za izricanjem zaštitnih mjera. U prošloj je godini županijski Zavod za pružanje pravne pomoći pružio 829 pravnih usluga, te 747 pravna savjeta i informacije. Otvoren je i novi ured u Domaljevcu, kazala je Huseinović.

  U Izvješću o radu Županijske uprave za inspekcijske poslove navedeno je da su devet inspektora radeći u mješovitim timovima tijekom redovitih dnevnih nadzora, noćnih nadzora kao i radom nedjeljom obavili: 5121 inspekcijski nadzor. -Zbog stalne nazočnosti inspektora na terenu, kazala je direktorica Mara Dabić, povećana je disciplina od strane poduzetnika u pogledu poštivanja zakona, a koje inspektori kontroliraju što je vidljivo iz broja obavljenih inspekcijski nadzora i broja poduzetih upravnih mjera. U raspravi dotaknuli su se vremenskog ograničenja rada ugostiteljskih objekata.

  Tijekom 2016.g. godine na području Županije Posavske, prema riječima direktora Ilije Jezidžića, obavljali su, uz ostale, aktivnosti na prikupljanju neeksplodiranih ubojnih sredstava, ali i dalje to nije u razmjeri kakvim bi trebalo biti, da bi se područje oslobodilo od svih NUS-a. Prikupljeno je 16 komada mina i 129 komada raznih NUS-a i streljiva. Kroz suradnju s općinskim službama civilne zaštite i Ministarstvom poljoprivrede, vodopivrede i šumarstva radili su na sanaciji obrambenih i ljetnih nasipa, te uređenju kanalske mreže. Sudjelovali su sa Ministarstvom poljoprivrede, vodopivrede i šumarstva i Ured za gospodarski razvoj ŽP u prekograničnim projektima, kazao je Jezidžić.

  O aktivnostima Zavoda za javno zdravstvo Županije Posavske Orašje za 2016.godinu, pojašnjenje je kazala Danica Jozić. Obavljajući svoju djelatnost kao redovitu aktivnost Zavod je tijekom 2016. godine redovito provodio: imunizaciju, dopremu i distribuciju cjepiva, te nadzor, praćenje stanja ispravnosti vode za piće kao i ostale mikrobiološke analize i aktivnosti epidemiološke specijalnosti radi zdravstvenog stanja življa Županije Posavske. Obavljana je i aktivnost nabave, distribucije i nadzora apliciranja cijepljenja protiv sezonske gripe u sezoni 2016./17. godine, a sredstva je osiguralo Ministarstvo financija Županije Posavske. Financiranje materijalnih troškova Zavod je u 2016. godini dopunio odobrenim sredstvima iz Proračuna Županije Posavske za svrhe poboljšanja uvjeta rada Zavoda (4.500,00 KM) kao i 6.000,00 KM za nabavku cjepiva protiv sezonske gripe, kazala je ravnateljica Jozić.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti