Više

  27. obljetnica 106. brigade HVO Orašje

  Najčitanije

  Pod sloganom „Zajedno u ratu, zajedno u miru“ Udruge proistekle iz Domovinskoga rata općine Orašje danas (15.05.) nizom sadržaja, prije svega u znaku sjećanja na poginule branitelje, obilježile su 27. obljetnicu 106 oraške HVO brigade, najbrojnije posavske postrojbe HVO-a. Kroz 106-u legendarnu brigadu prošlo je oko 5.500 branitelja, preko 1000 je ranjenih, a za obranu svojih domova živote je dao 271 branitelj. Vijenci su položeni i zapaljene svijeće uz Spomen obilježje u „Polju“ Vidovice, a potom je u Orašju održana sveta misa zadušnica za poginule branitelje u župnoj crkvi bl. Alojzija Stepinca. Brojna su izaslanstva Udruga proisteklih iz Domovinskoga rata, prijatelji i suborci postrojbi iz RH, županijska i općinska, predstavnici, vojske, policije, institucija, stranačka izaslanstva, položili vijence i zapalili svijeće uz Spomen obilježja u Orašju.

  U oraškoj kino dvorani u prisutnosti branitelja, članova obitelji poginulih i umrlih branitelja, RVI, zapovjednika, predstavnika civilnih, vojnih i vjerskih struktura, te brojnih gostiju iz RH, održana je svečana sjednica na kojoj su upućena prigodna obraćanja u povodu obljetnice. Prigodne su riječi uputili načelnik općine Orašje Stanko Vincetić, ministar branitelja u Vladi ŽP Marijan Kopić koji je naglasio kako zapovjednici brigade, obitelji poginulih i preživjeli branitelji mogu s ponosom, uzdignute glave i čista obraza kazati da su ostali svoji na svome i obranili prostor zahvaljujući dragom Bogu, viteštvu i domoljublju hrvatskih branitelja. Pozdravne riječi uputili su predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić, izaslanik ministarstva branitelja RH Domagoj Sivrić, u ime svih Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata iz RH Željko Radovanović, izaslanik predsjednice RH brigadir Marin Gregorović, u ime HNS-a ministar Mladen Begić i na kraju u ime organizatora Udruga iz Domovinskog rata općine Orašje Ilija Mišković. Pozvao je da se burnim pljeskom pruži potpora optuženim generalima i braniteljima HVO-a kojima pravosudne bh institucije nisu dozvolile pomjeranje ročišta, kako bi sudjelovali u proslavi obljetnice svoje brigade. Također je apelirao na posjećenost učenika Spomen sobi 106.brigade u Orašju, veću zastupljenost u školstvu Županije Posavske tema iz Domovinskoga rata, kao i potrebu pisane dokumentacije na temu „Kako je obranjena Bos. Posavina“.

  U sklopu obljetnice nagrađeni su najbolji literarni radovi učenika osnovnih škola općine Orašje na temu „106.brigada HVO-a“. Nagrade su primile učenice: Marijana Bernatović (Donja Mahala), Laura Jurakić (Orašje) i Mirijam Oršolić (Tolisa). Nagrade je uručila ispred Udruge poginulih i nestalih branitelja Kata Martinović. Prigodne glazbene dionice na akademiji izvele su sestre Marija i Jelena Ilišević i Ivan Ivanović.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti