Više

  3.Večer Hercegovine u Posavini

  Najčitanije

  ORAŠJE-U organizaciji Vlada Hercegovačko-neretvanske i Zapadno hercegovačke županije, u sjedištu Vlade Županije Posavske u Orašju, te uz njenu potporu, treći puta je održana “Večer Hercegovine u Posavini”. U nazočnosti oko 600 uzvanika, osoba iz javnog, političkog, kulturnog i sportskog života, te ponajviše gospodarstvenika iz Hercegovine, Posavine i Središnje Bosne, Distrikta Brčko i Tuzlanske županije, Republike Srpske, iz Republike Hrvatske, večer je održana u salonu ŠRC Golden Palast u Orašju.

  Davanje potpore proširivanju suradnje Posavine i Hercegovine potvrđuje nazočnost velikog broja visokih uzvanika, više od 100 dužnosnika u BiH, među kojima su bili: Vjekoslav Bevanda zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i riznice u Vijeću ministara, u ulozi izaslanika predsjedatelja predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića, Marinko Čavara, predsjednik FBiH, Božo Galić, dopredsjednik HDZ RH i župan Vukovarsko srijemske županije, dr.Božo Ljubić, predsjednik GV HNS, predstavnici Mostarskog Sveučilišta, Kliničke bolnice u Mostaru, brojni gospodarstvenici, predstavnici izvršne, zakonodavne i sudbene vlasti svih razina, načelnici, predstavnici javnih instiitucija.Tijekom večeri upućene su pozdravne riječi u kojima su tri premijera jednoglasno istaknula da ovakve manifestacije treba iskoristiti za jačanje gospodarskih, kulturnih, sportskih, pa i političkih veza.
  -Dragi moji Posavljaci i dobri moji Hercegovci drago mi je da vas mogu pozdraviti u ulozi posebnog izaslanika predsjednika dr.Dragana Čovića koji je u službenoj posjeti Republici Kini. Jedna lijepa ideja i entuzijazam par ljudi, izrodi šesto druženje Posavaca, Hercegovaca, Hrvata i Hrvatica iz svih krajeva BiH i Republike Hrvatske i uvjeren sam se da će započeta tradicija još dugo trajati, poručio je prisutnima Vjekoslav Bevanda, zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i riznice u Vijeću ministara. Poželio je ugodno druženje tijekom večeri.
  Marijan Klaić, predsjednik Vlade Županije Posavske izrazio je zadovoljstvo da su ugostili istinske drage prijatelje iz Hercegovine, ljude iz politike, gospodarstva i dužnosnike na svim razinama vlasti te je istaknuo:
  -Ovakve večeri predstavljaju svojevrstan most suradnje i prijateljstva Posavine i Hercegovine i doprinose boljem povezivanju Hrvatskog naroda na svim prostorima u BiH. Cilj je da se s porukom zajedništva pronađe spona još bolje suradnje i povezivanja ljudi dva područja. Plodove suradnje očekujem u narednom periodu kad gospodarstvenici, koji su večeras u posebnoj misiji, međusobno pronađu zajednički interes, na dobrobit svih nas koji živimo u Posavini i Hercegovini. Dakle zbližavanje dva područja poanta je ovog skupa. Večer je ovo susreta godinama povezanih prijatelja, naglasio je Marijan Klaić predsjednik Vlade Posavske županije, poručivši da je Večer Hercegovine u Posavini ujedno i uvertira za svečanog otvorenja jubilarne manifestacije 20.Dana hrvatskog filma u Orašju.
  -Bio sam na svih šest i druženja i moje impresije su vrlo pozitivne. Svaki od ovih skupova ima tri osnovne dimenzije. Najprije upoznajemo kulturnu baštinu koja nam je zajednička i ugodno se družimo, zatim, gospodarstvenici i poduzetnici unaprjeđuju poslovnu suradnju, razmjenjuju iskustva i uspješno sklapaju nove poslove. Treća dimenzija je što na ovim druženjima razgovaramo o zajedničkim problemima, političkim okolnostima u kojim živimo i radeći na tom zajedništvu pokušavamo te probleme lakše rješavati, istaknuo je u ime domaćina i organizatora Zdenko Ćosić predsjednik Vlade ZHŽ i dopredsjednik HDZ BiH.

  -U Posavinu dolazim 25 godina no istinsko prijateljstvo traje mnogo duže i ono je imalo brojne izazove i kušnje, bezbroj puta je potvrđeno i nikada nije dovedeno u pitanje, ni u dobru ni u zlu. Kažu da je prijateljstvo jedna duša, a dva tijela i upravo tamo spadaju Posavina i Hercegovina. Nadam se da će i ovogodišnje druženje uroditi zajedničkim projektima i da ćemo se radovati novim uspjesima i zajedništvu juga i sjevera, spoju krša i ravnice, Hercegovine i Posavine. Uvjeren sam da na najbolji način spajamo prostore, uvažavamo sve probleme i pokušavamo ih zajednički rješavati, poručio je prof.dr. Nevenko Herceg mandatar Vlade HNŽ.
  Tijekom večeri razmijenjeni su prigodni darovi dužnosnika. U popunjenim košaricama našli su se sočni plodovi sa posavske ravnice i hercegovačkog krša, a prigodne darove u ime Vlade Brčko Distrikta uručila je Delfa Dejanović izaslanica gradonačelnika dr.Ante Domića.
  Sve je bilo prožeto hercegovačkim i posavskim glazbenim dobrodošlicama sa zvucima gusala, šargije i violine, pjesmu gange i posavskog kola.U izjavama trojice premijera naglašene su poruke zajedništva, bogatstva kulture i svega što krasi ljude tri županije. Velikim pljeskom nagrađeni su članovi HKUD-a Lindžo iz Neuma koji su u svojem prvom gostovanju u Orašju nastupili sa 38 članova i predstavili se tradicionalnim plesom „Linđo“, zdravicom, guslama, bećarcem i spletom pjesama i plesova iz Neumskog kraja. Glazbenu podlogu na 3.Večeri Hercegovine u Posavini obogatili su HKUD Hercegovac, Široki Brijeg, HKUD Linđo, Neum, HKUD Kralj Tomislav, Tolisa i glazbeni nastup Zdenka Damjanovića i Prijatelja.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti