Više

  34. sjednica Vlade Županije Posavske

  Najčitanije

  Vlada Županije Posavske danas (30.01.) donijela je Program rada Vlade ŽP za 2020.g. sa najznačajnijim zadaćama koje treba izvršiti tijekom godine. Nakon što su svi ministri u Vladi ŽP (devet ministarstava) predočili glavne značajke planiranih aktivnosti, predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić zaključio je da je dokument Programa dovoljno ambiciozan, ali i realan, a pod uvjetom proračunski stabilne godine i stabilnog okruženja i izvediv u zadanim rokovima. Cilj je, naglasio je predsjednik, podići na višu razinu sve segmente života. Program rada upućuje se Skupštini Županije Posavske na razmatranje.
  SREDSTVA OD NEIZRAVNIH POREZA
  Vlada ŽP usvojila je Odluku o odobravanju izdvajanja sredstava općinama Županije Posavske od prikupljenih prihoda od neizravnih poreza na ime financiranja autocesta u Federaciji BiH Odlukom se općinama odobrava izdvajanje sredstava u ukupnom iznosu od 420.579,37 KM.
  PROŠIRENA POZITIVNA LISTA LIJEKOVA
  Vlada ŽP usvojila je Prijedlog odluke o Pozitivnoj listi lijekova Županije Posavske. Na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike proširena je Pozitivna lista lijekova (esencijalna lista) za nova 153 lijeka. Ministar Damir Živković naglasio je kako je prošle godine ta financijska stavka u Proračunu iznosila milijun i 30.000 KM, a ove godine ona iznosi 1.300.000,00 KM. Predsjednik Vlade Topić izrazio je očekivanja formiranja i bolničke liste lijekova kako bi se građani rasteretili tih financijskih obveza, no to će, kazao je, ovisiti od financijskih mogućnosti Proračuna i Zavoda zdravstvenog osiguranja ŽP.
  REFUNDACIJA PORODILJNE NAKNADE
  Na Vladi je doneseno i nekoliko Zaključak od kojih se jedan odnosi na refundaciju porodiljne naknade za žene –majke uposlene kod korisnika Proračuna Županije Posavske koje su zdravstveno osigurane preko Zavoda zdravstvenog osiguranja ŽP. Razlog donošenja ovoga Zaključka je što refundaciju porodiljnih naknada uposlenika korisnika Proračuna ŽP, koji su zdravstveno osigurani preko županijskog Zavoda zdravstvenog osiguranja, u cijelosti financira Županija Posavska preko Ministarstva zdravstva i socijalne politike Vlade ŽP.
  POMOĆ VLADE RH
  Usvojena je Odluka o unosu i raspoređivanju transfera u Proračun Županije Posavske za 2020. godinu. Odlukom se odobrava unos sredstava u Proračun Županije Posavske za 2020. godinu u iznosu od 30.612,10 KM temeljem ”Ugovora o financijskoj potpori za provedbu Programa pomoći Vlade Republike Hrvatske za povratak Hrvata u BiH u 2019. godini”, zaključenog između Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje i Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa Županije Posavske.
  ZA UTOPLJAVANJE ŠKOLA
  Usvojene su dvije Odluke o davanju suglasnosti resornom ministarstvu za provođenje postupka javne nabave radova utopljavanja objekta Srednje škole Pere Zečevića u Odžaku (procijenjena vrijednost radova iznosi cca 73.000,00 KM bez uračunatog PDV-a) i za utopljavanje Osnovne škole Vladimira Nazora u Odžaku na objektu područne škole u Posavskoj Mahali (procijenjena vrijednost radova iznosi cca 61.500,00 KM bez uračunatog PDV-a).
  OSTALE ODLUKE
  Vlada je odobrila potpisivanje tripartitnog Ugovora o sufinanciranju projekta Razvojni nastavni program Šahovske škole, kao i Zaključak o utvrđivanju i objavi teksta Javnog poziva za angažiranje volontera u Ministarstvu unutarnjih poslova Županije Posavske te u osnovnim i srednjim školama Županije Posavske.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti