Više

  Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

  Najčitanije

  U povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i ove je godine Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata općine Orašje u suradnji sa UDiVDR-a Domaljevac-Šamac organizirala Kolonu sjećanja Orašje-Vukovar, ali u posebnim uvjetima koje diktira pandemija koronavirusa. Nije organiziran tradicionalan hod od Orašja do Vukovara, već su prilagođeno epidemiološkim uvjetima krenuli jutros vozilima. Prije polaska uz molitvu su položili vijence i zapalili svijeće ispred Spomen obilježja u Orašju, a onda je oko 50 branitelja krenulo put Vukovara gdje će se pridružiti Koloni sjećanja koju će predvoditi hrvatski branitelji Vukovara, zajedno sa članovima obitelji poginulih, nestalih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja Vukovara.

  Ilija Mišković predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata općine Orašje tim je povodom u izjavi za medije kazao:
  – Ovo nam je trebao biti 13. put da idemo pješke prema gradu heroju Vukovaru, ali zbog poštivanja epidemioloških mjera prilagođavamo se protokolu i preporukama kriznih stožera u Hrvatskoj, pa smo ovoga puta krenuli autima. Protekle nedjelje obišli smo cijelu našu rutu kojom smo išli 12 godina pješice, položili cvijeće i upalili svijeće na svakom Spomen obilježju koje nam je bilo na toj ruti.
  Ovo je 13-ta godina kako ja na neki način vodim Kolonu sjećanja. Krenuli smo i ovoga puta da bi se poklonili žrtvama Vukovara, odali počast svim poginulim braniteljima kako u Republici Hrvatskoj, u samom Vukovaru, tako s prostora naše općine i cijele Bosne i Hercegovine. Uvijek u mislima u ove dane imamo na umu povezanost dva grada heroja Orašja i Vukovara. Vukovar je nažalost teško prošao u Domovinskome ratu, pao je i dao velike žrtve. Mi smo imali slične probleme i dosta smo trpjeli granatiranja i ogromna razaranja, ali velika je razlika, jer hvala Bogu nismo pali. Nažalost, Vukovar se unatoč hrabrom otporu nije uspio obraniti i zaslužuje pijetet. Danas je blagdan u Republici Hrvatskoj, a Vukovar je proglašen mjestom posebnog pijeteta Domovinskog rata, pa se i ovim putem zahvaljujem Vladi Republike Hrvatske koja je nakon skoro 30 godina donijela tu odluku, kazao je Mišković.

  Marijan Kopić ministar branitelja Vlade ŽP čestitao je prije svega Udruzi dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata općine Orašje i predsjedniku Iliji Mišković na ustrajnosti organiziranja Kolone sjećanja Orašje-Vukovar čak i u vrijeme pandemije.
  – Ministarstvo branitelja Vlade Županije Posavske od samog početka podržava ovakve aktivnosti kojima UDiVDR Orašje čuva od zaborava sjećanje na najveću žrtvu koju su dali branitelji, svoje živote i dijelove svojih tijela.
  Danas je dan sjećanja na vukovarske žrtve, prije svega hrvatske branitelje koji su svoje živote utkali u temelje današnje slobode Hrvatske i svih njezinih građana. Danas se obilježava taj dan ne samo u Vukovaru, već i u Bosni i Hercegovini, a i čitavom svijetu gdje žive Hrvati jer se svi prisjećamo tog dana. Kad vidite Kolonu sjećanja u Vukovaru, onda je uistinu to sjećanje na veliku žrtvu, ali i veliki ponos na te branitelje koji su se unatoč okruženju herojski branili čak 87 dana. Nažalost nisu se obranili. Zato je važno dostojanstveno i na primjeren način obilježiti taj dan, jer to svi naši hrvatski branitelji zaslužuju, kazao je ministar Kopić.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti