Više

  Danas zasjedao Županijski stožer civilne zaštite Županije Posavske

  Najčitanije

  U dvorani za sjednice Školskog centra Orašje danas ( 08.05.) održano je zasjedanje Županijskog stožera Civilne zaštite Županije Posavske. Nakon završene sjednice predsjednik tog tijela i predsjednik Vlade Đuro Topić, medijima je prenio razmatrane teme i donesene zaključke.

  -Informirani smo o zdravstveno epidemiološkoj situaciji od strane resornog ministra zdravstva i socijalne politike Damira Živković, također i iz resora koje „pokriva“ policija od strane policijskog komesara Marijana Mikića. Što se tiče zdravstvene situacije ona je zadovoljavajuća jer nema novih slučajeva zaraze, a testiranja se rade u kontinuitetu, čak i pojačanom dinamikom. Dobili smo informacije o mjerama kontrole samoizolacije i poštivanja odredbi vezano za ograničenje kretanja.

  Raspravljali smo također o mogućim modifikacijama naših zapovijedi pa smo danas djelomično korigirali zapovijed vezano za kretanja starijih i mlađih osoba. Pojednostavili smo ih na taj način da je dozvoljeno kretanje u kraćem periodu, svaki dan. Mislim da je za naše područje kao ruralno važno omogućiti starijim osobama da se svaki dan u ranim jutarnjim satima bave poljoprivredom. Omogućeno je i kretanje mlađim osobama.

  Kod okupljanja koja su određena mjerama Zavoda za javno zdravstvo, na javnim i privatnim prostorima, povećali smo broj sa pet na deset osoba na jednom mjestu. Dakle, radi se o mjerama blagog popuštanja i planiramo to nastaviti i dalje.

  Ono što smo danas posebno analizirali je zahtjev koji je upućen Federalnom stožeru Civilne zaštite da se korigiraju mjere vezano za rad ugostiteljskih objekata. Imamo informaciju da će se od ponedjeljka omogućiti rad ugostiteljskih objekata u Brčko Distriktu i RS-u. Ako se te mjere ne odobre na našem području, u postojećoj situaciji naši bi građani išli na druga područja i koristili takve usluge, što bi moglo pogoršati epidemiološku situaciju u ŽP. S druge strane onemogućujemo rad našim ugostiteljima kojima subvencioniramo plaće za to vrijeme kad ne mogu raditi. Ukoliko federalni stožer civilne zaštite početkom sljedećeg tjedna kada zasjeda ne prihvati kao dobar argument da se otvore ugostiteljski objekti sljedeći tjedan, mi ćemo idući tjedan zauzet stav kako dalje po tom pitanju.

  Raspravljali smo o problematici održavanja vjerskih obreda na našem području, te također i o mogućnostima budućeg rada autoškola, vrtića i drugih djelatnosti. Inzistiramo da Županijski zavod za javno zdravstvo donese mjere i preporuke za sve one objekte i ustanove kojima je omogućen rad, ili nije zabranjen rad, a kojima iste preporuke nije dao Federalni zavod za javno zdravstvo. Zavod za javno zdravstvo ŽP već je krenuo sa tim mjerama i preporukama struke, kako se ne bi pogoršala epidemiološka situacija na našem području, kazao je predsjednik Đuro Topić.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti