Više

  Deminiranje u Županiji Posavskoj

  Najčitanije

  Lijepo vrijeme pogoduje aktualnom poslu na deminiranju u Županiji Posavskoj, na lokalitetima općina Orašje i Odžak. U općini Orašje na lokalitetima mjesne zajednice Kopanice posao izvode Oružane snage Bosne i Hercegovine. Riječ je o dva deminerska zadatka koja obuhvaćaju tehničko izviđanje i čišćenje navedenog područja. Deminiranje se izvodi manuelno-ručno, strojno i pomoću sprega-deminerskih pasa. Prvi zadatak je na obali rijeke Save na površini od 180.397 m2 od čega je dosad urađeno oko       140.000 m2, a mogao bi biti završen do kraja godine. Drugi zadatak se odnosi na Stari nasip u Kopanicama na površini od 59.109 m2 od čega je urađeno oko 20.000 m2, a završetak deminiranja se očekuje u ožujku sljedeće godine, izvijestili su iz Županijske uprave civilne zaštite ŽP.

  Deminiranje se odvija i na području općine Odžak. Od ponedjeljka (01.10.) demineri Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) otvorili su projekt broj 5. Novi Grad-Donji Svilaj (ID 52) površine 1.098,813 m2.
  -Ovo je prvi projekt na području općine Odžak gdje se primjenjuje novi način deminiranja (MSP), gdje se prvo utvrđuju zone bez mogućnosti postojanja NUS-a, a deminirat će se samo one površine za koje se ovim sistemom utvrdi postojanje minama zagađenih površina, pojašnjavaju mjerodavni.
  Izviđači Regionalnog ureda BiH MAC-a Brčko uveli su strojeve na minirano područje Novog Grada i Donjeg Svilaja, a također je krenuo sa radom i tim za deminiranje sa poslom uklanjanja minskih polja na lokalitetu obale rijeke Save-Prud 1 (ID 8668) u površini od 153.042 m2. Očekivanja su da će uz pogodne vremenske uvjete posao biti završen u Mjesnoj zajednici Prud do kraja ove godine.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti