Više

  Dr. Dragan Čović u Vladi ŽP

  Najčitanije

  Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović u dvodnevnom je radnom posjetu Županiji Posavskoj. Nakon sudjelovanja u jučerašnjim sadržajima obilježavanja Dana sjećanja u Posavskoj Mahali u općini Odžak, posjetio je općinu Domaljevac Šamac, a danas je predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić upriličio prijem za predsjednika Čovića u Vladi ŽP u Orašju. Sastanku su bili nazočni članovi vlade, uz ostale predsjednik Skupštine ŽP Blaž Župarić, dužnosnici među kojima Ivo Vincetić dopredsjednik HDZ BiH, Mato Jozić, ministar u Vladi Federacije BiH, Marijan Klaić, predsjednik UBHH Prsten BiH, ministri u Vladi ŽP.

  Nakon održanog sastanka na press konferenciji u izjavi za medije predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić je u ime domaćina sastanka kazao:
  -Danas je bilo zadovoljstvo ugostiti predsjednika HDZ BiH i HNS-a dr. Dragana Čovića koji nas je upoznao sa mjerama koje državna i federalna razina vlasti čine da bi smanjili negativne efekte aktualne krize uzrokovane pandemijom koronavirusa na području BiH, pa i u Županiji Posavskoj. Također smo upoznali predsjednika što je Županija Posavska učinila da kontrolira ovu situaciju koja je još uvijek zadovoljavajuća. Posebno smo razgovarali o gospodarstvu i o stanju u Proračunu ŽP, te izmjenama i dopunama Proračuna ŽP. Kroz razgovor je naglašeno je da je veliki teret ove krize na županijama kada je u pitanju zdravstveni sustav i pomoć gospodarstvu, što se odrazilo i na Proračun ŽP. Zato očekujemo da pomoć županijama sa viših razina bude konkretnija i veća, kako bismo svi skupa što prije normalizirali stanje, prvenstveno kada je u pitanju ekonomija. Očekujemo potporu u normaliziranju stanja na granici i nastavak pomoći zdravstvenim ustanovama na području ŽP, nastavku pomoći RH u čemu nam pomaže predsjednik Čović tako da očekujemo da se situacija na području Županije Posavske kao i cijele Federacije postupno i jako brzo normalizira, kazao je predsjednik Vlade Topić.

  Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović u izjavi za medije je kazao:
  -Drago nam je da smo danas bili u prigodi razgovarati sa nositeljima županijske vlasti i sa predstavnicima na višim razinama vlasti kako bismo međusobno razmijenili informacije. Čini mi se pandemija lagano dolazi u okvire nekog normalnog. Nadam se da će u narednih sedam-osam dana stožeri praktički i završiti taj dio aktivnosti, i time normalizirat život osobito u ovom gospodarskom smislu. Svakako mjere opreza treba i dalje pratiti. Vjerujem također da će sredstva koja su planirana od MMF-a sasvim brzo doći i ovdje, te da će transfer nižim razinama vlasti obuhvatit tri općine Županije Posavske. Vjerujem također da će još kroz osmi-deveti mjesec biti aktualan još jedan aranžman u smislu pomoći koje više razine vlasti uzimaju od svjetskih financijskih institucija, što bi moglo do kraja pomoglo stabiliziranju planiranog proračuna. Uvjeren sam da on neće biti u bilo kakvom deficitu u ovoj godini. Treba nastaviti onom dinamikom kako je planiramo bez obzira o kojem resoru govorimo. Zdravstvene institucije trebaju imati vrlo jasan iskaz potreba kad je u pitanju Federalno ministarstvo zdravstva tako da trajno saniramo ovu oblast. Upravo zbog korona virusa to možemo trajno napraviti, osigurati jedno normalno poslovanje tih institucija, uz osiguranje nužne opremu za osnovni standard, kazao je dr. Čović ocjenjujući vrlo korisnim ovakve zajedničke sastanke i razmjenu informacija.
  Na kraju izjave dr. Čović je prokomentirao i aktualne izbore za Sabor Republike Hrvatske te najavio vjerojatni dolazak u Orašje za oko 20 dana i predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića. – Sugeriram i ovom sazivu Vlade da trebaju dinamizirati projekte. Ovaj prostor, koliko god danas izgleda puno ljepši i bolje nego prije 10 ili 20 godina, mislim da tu ne treba stati, taj standard treba stalno podizati jer zato postoje svi preduvjeti da o tome više pričamo. Manje ćemo idući put govoriti o pandemiji, uz jednu ozbiljnost pridržavanja mjera koje stoje pred nama, a više upravo o projektima, zaključio je dr. Čović.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti