Više

  Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH u Vladi ŽP

  Najčitanije

  Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas posjetio je jučer (13.05.2021. g.) Vladu Županije Posavske gdje ga je primio predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić. Sastanku su nazočili ministrica prosvjete, znanosti, kulture i sporta Ana Andrić i ministar zdravstva i socijalne politike Damir Živković.

  U izjavi za medije predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić je rekao:
  -Ovo je dobra prilika da nastavimo našu suradnju sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske, te da se zahvalimo prvenstveno na pomoći koju smo imali sve ovo vrijeme kad su u pitanju potrebe ovoga prostora u segmentima zdravstva, prosvjete i kulture i gdje su projekti u sve tri naše općine bili prepoznati i zahvaljujući njima dižemo kvalitetu života na ovom prostoru. Upoznali smo gospodina Milasa sa onim projektima za koje znamo da su aplicirani u novom javnom pozivu i očekujemo da će isti zadovoljiti kriterije povjerenstava i da će se suradnja nastaviti. Upoznati smo s tijekom obnove i onime što se na Banovini događa i nadamo se da će to sve skupa ići kako je planirano i da će se i taj prostor jako brzo obnoviti, iz iskustva znamo da to ide teško i da iziskuje velika sredstva, ali mislim da se zajedničkim snagama može puno toga napraviti. Još jednom se zahvaljujem za sve ono što su Ured i Vlada Republike Hrvatske uradili u Županiji Posavskoj za sve one koji ne mogu svoje projekte implementirati i završiti bez dodatne financijske pomoći koja je često bila izdašna kad je u pitanju Republika Hrvatska.

  Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas
  -Drago mi je da sam opet ovdje. Konkretno u razgovoru s predsjednikom Vlade i s njegovim suradnicima dotakli smo se nekih naših točaka suradnje koju njegujemo rekao bih već više od pet godina barem dok sam ja na čelu Ureda. Razgovarali smo o mogućnostima koje pred nama stoje, od suradnje u područjima poljoprivrede, u suradnji na područjima svega onoga što može doista doprinijeti boljem životu, otvaranju radnih mjesta i izgradnji infrastrukture na ovom području. I ne samo Središnji državni ured i suradnju u projektima i programima koje zajedno odrađujemo nego i kroz druge institucije Republike Hrvatske koje mogu doprinijeti svojim radom, svojim načinima izobrazbe i načinima educiranja odnosno pomoći koju mogu dati Hrvatima ne samo u Županiji Posavskoj nego uopće u Bosni i Hercegovini, ali i drugdje. Došli smo do određenih zaključaka da tu suradnju na taj način moramo intenzivirati, da je moramo još jače i dinamičnije pokušati provoditi zajedno sa nositeljima svega onog što spominjemo u tim resorima dakle s ministrima i ministricama u Vladi Republike Hrvatske. Konkretni projekti, mi ne razgovaramo o njima, nego jednostavno kada sve ono što treba biti učinjeno kroz apliciranje na natječaj za strateške projekte u Bosni i Hercegovini za hrvatski narod povjerenstvo će ih pogledati i vidjeti što je to što vrijedi. Ali u pravilu oni projekti koji su doista strateški kao što su domovi zdravlja, a kao što je infrastruktura dakle postoji ono što je potrebno ljudima koji žive na ovom području, da imaju dostojanstven pristojan život, da imaju cestu kojom njihova djeca mogu sigurno doći do škole, da ta škola doista daje djeci sve što je potrebno za izobrazbu, da imaju medicinsku skrb, tu smo uvijek bili jedni prema drugima otvoreni i napravili uvijek ono što je bilo u skladu s mogućnostima tako će biti i dalje. Mislim da postoje i drugi okviri u kojima možemo tu našu suradnju i sve ono što je potrebno, ljudima koji su dosta teško propatili u ovim krajevima, omogućiti kako bi doista njihov život i usudim se reći opstanak u ovim krajevima bio takav da ne da ljudi odlaze nego da se počnu i vraćati i u Orašje i u Domaljevac i u Odžak i u sve dijelove Županije Posavske.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti