Više

  E-budžet za jednoobraznost u planiranju proračuna svih županija

  Najčitanije

  Dopremijerka Federacije BiH i federalna ministrica financija Jelka Milićević i američka ambasadorica u BiH Maureen Cormack jučer (27.03.) u Sarajevu su predstavile informacijski sustav za upravljanje proračunom, takozvani „E-budžet“. Pomoću njega omogućeno je svim županijama da svoje proračune pripremaju na najsuvremenijoj platformi. Osiguran je softver, hardver i obuka za 10 županijskih ministarstava financija, te unošenje podataka u realnom vremenu, koji će biti dostupni javnosti.

  Dokument o primopredaji donacije izvornog koda za softver za planiranje budžeta, uključujući i softver modul za procjenu fiskalnog učinka sa ambasadoricom Cormack, u ime Vlade Županije Posavske je potpisao predsjednik Vlade ŽP Marijan Klaić uz nazočnost ministrice financija u Vladi ŽP Nade Ćulap, pomoćnice ministrice za proračun Blanke Ćošković i stručne savjetnice za planiranje proračuna Ružice Živković.

  – U ovaj projekt elektroničkog praćenja i izrade budžeta USAID je uložio oko 700.000,00 KM – kazala je Cormack, dodajući da će osim transparentnosti E-budžet pomoći u praćenju priliva i protoka proračunskih sredstava u FBiH.

  – To znači da sada imamo jednoobraznost u planiranju proračuna između svih županija, te izravnu povezanost s Federalnim ministarstvom financija. E-budžet aplikacija je moderan alat, kojim se ne samo standardizira proračunski proces, već se značajno smanjuje mogućnost greške, te omogućavaju u realnom vremenu različite analize promjene pojedinih mjera u procesu usvajanja proračuna, naglasila je ministrica Milićević te izrazila zahvalnost američkim partnerima na okončanom procesu tehničke pomoći koja je pružena u okviru USAID-ov Projekta reforma fiskalnog sektora (FAR) i Projekta jačanja državnih institucija i procesa (SGIP).

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti