Više

  Edukativno predavanje u organizaciji Udruge „Narcis-a“

  Najčitanije

  U amfiteatru Školskog centra fra Martina Nedića održano je edukativno predavanje na temu „Primarna i sekundarna rekonstrukcija dojke“ u organizacije Udruge žena oboljelih od raka dojke Narcis-a Orašje, a pod poroviteljstvom predsjednika Vlade Županije Posavske Marijana Klaića. Predavanje je održao dr. Želimir Orkić (specijalista opće i plastične kirurgije iz UKC Osijek).

  -Tema je iznimno aktualna i važna jer smo dobili pojašnjena sa medicinskog i psihološkog stanovišta za žene operirane od karcinoma dojke. Pozvali smo sve naše članice (oko 60) ali i sve zainteresirane za praćenje ove teme i odaziv je iznad očekivanog. Zadovoljni smo zdravstvenim tretmanom u Županiji Posavskoj, kompletne nalaze ovdje odrađujemo, ali bilo bi još bolje kada bi u Orašju dobili onkološki odjel ili bar organiziran dolazak onkologa u bolnicu. Doktor Orkić je obećao i nadalje svu potrebnu potporu. Ovih dana smo također imali predavanje u Odžaku ( predavač dr. Fikreta Babić) na temu iz projekta osnaživanje zdravlja žena BiH, izjavila je predsjednica Udruge Valentina Halilović.

  -Kako se radi o bolesti koja je gotovo glavni uzrok smrtnosti u svijetu, pa i u ovim našim prostorima važna je edukacija.  Zahvaljujući  napretku medicine puno žena doživi svoj životni vijek, međutim, poslije operacije ostanu veliki problemi koji jako djeluje na psihu žena. Kirurgija i medicina našli su rješenje za te probleme.  Apsolutno sam voljan pomoći kolegama u Orašju. Mislim da smo na tragu rješavanja suradnje između Orašja i Osijeka, kazao je dr. Želimir Orkić.

  -Ovo je upravo izvrstan primjer dobre prakse suradnje dijela nevladinih organizacija sa vladinim institucijama, u cilju promicanja projekata kojima se podiže edukacija u zdravstvenom sektoru. Udruga Narcisa je prisutna u većini programa koje vodi Vlada ŽP i kojima izlazi u susret osobama oboljelim od zloćudnih bolesti  kroz jednokratne novčane pomoći (dio troškova osobama koje putuju na onkološke odjele), za nabavku određenih lijekova i ortopedskih pomagala. Predavanje treba pomoći oboljelim članicama ove udruge da se lakše nose sa svakodnevnim teškoćama kojim su izloženi zbog oboljenja, kazao je Berislav Živković, tajnik Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti