Više

  HAZU BiH u Orašju organizirala Znanstveno-stručni skup

  Najčitanije

  Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti BiH (HAZU) u povodu 200-te obljetnice otvaranja prve pučke škole u BiH u Tolisi 1823.-2023. danas ( 24.11.) organizirala je u hotelu Navis u Orašju Znanstveno-stručni skup pod pokroviteljstvom predsjednika HNS-a akademika Dragana Čovića koji je i službeno otvorio skup.

  Prigodne je pozdravne riječi u svoje i u ime Vlade Županije Posavske uputio predsjednik Vlade Đuro Topić. -Naša povijest, o čemu svjedoči značajan datum prve pučke škole u Tolisi nas obvezuje da i danas ulažemo u obrazovanje na prostoru Županije Posavske, sa ciljem da bude osnova razvoja ovoga prostora, prosperiteta i budućnosti, kazao je uz ostalo predsjednik Vlade ŽP Topić.

  Predsjednik HNS-a dr. Dragan Čović otvarajući skup uz ostalo je naglasio:
  -Ovdje imamo organizirano osnovnoškolsko, srednjoškolsko obrazovanje, naše sveučilište a danas je ovdje i najveći dio akademika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u BiH. To je poruka snage koju danas želimo prenijeti u javnost. Zbog toga, predsjedniče Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti dajem potporu što ste pokrenuli više znanstvenih konferencija u ovoj godini, i želimo da nastavite sa ovakvim znanstvenim projektima za čitavu BiH, Hrvatski narod, a osobito za našu Posavinu, kazao je dr. Čović.

  U radnom dijelu znanstvenog stručnog skupa prezentirano je devet tema koje je potpisalo 15 autora, akademika, doktora znanosti, profesora. Akademik Mladen Bevanda govorio je na temu „Pismenost i izobrazba u BiH prije pučke škole u Tolisi“. Tema akademika Dragana Čovića i prof. dr. sc. Igora Planinića bila je na temu „Kultura promjena pučko-školskog obrazovanja u BiH u vremenu Osmanlijskog utjecaja“. Akademik Šimun Musa i doc. dr. Marija Vasilj pripremili su temu „ Kultura i prosvjeta u Mostaru i Hercegovini u doba hrvatskog narodnog preporoda“. Dr. sc. Marko Nedić izlagao je na temu „Prva pučka škola u BiH-Tolisa 1823.-2023. godina“, a tema dr. sc. Nikoline Knezović i prof. dr. sc. Antee Čilić „Katoličko školstvo u Hercegovini u Osmanskom razdoblju.

  U drugom dijelu znanstveno-stručnog skupa izlagali su akademik Frano Ljubić i dipl. oec. Maja Vasilj na temu „Stanje i izazovi u obrazovanju – uz 200-tu obljetnicu prve pučke škole u BiH“, prof. dr. sc. Marija Musa, prof. dr. sc. Ivona Baković i prof. dr. sc. Martina Jukić imali su temu „Poredbena analiza pravopisnih i leksičkih obilježja jezika u djelu fra Martina Nedića i fra /don Frane Milićevića“, književnik Mato Nedić prezentirao je temu „Utjecaj fra Martina Nedića na razvoj školstva u BiH“, i tema dr. sc. Nikole Čiče bila je „Djelatnost Hrvatskog kulturnog društva Napredak u podupiranju odgojnih i obrazovnih ustanova i društava u razdoblju monarhističke Jugoslavije“.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti