Više

  INFORMACIJA o stanju sigurnosti na području ŽP za kolovoz 2018.g.

  Najčitanije

  Ocjena o stanju  sigurnosti je proizvod pokazatelja iz oblasti kriminaliteta, jrim i oblasti  sigurnosti  javnog prometa.

  Kada je riječ o oblasti  kriminaliteta  evidentirano je smanjenje broja  prijavljenih KD u odnosu na kolovoz 2017 g  te  neznatno povećanje  u odnosu na prošli mjesec. Povećana je i naknadna otkrivenost i ukupna razriješenost  u odnosu na komparativna razdoblja. Tijekom  analiziranog perioda  nismo imali prijava  KD  iz oblasti  organiziranog kriminaliteta i terorizma.

  Povećan      je  broj prekršaja protiv jrim  u odnosu na prošli mjesec a  drastično smanjen u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

  Stanje  u oblasti  sigurnosti javnog  prometa  kao trećeg segmenta procjene  temeljem kojih se i formira ocjena  o stanju sigurnosti  na području  Županije  se može analizirati ,usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti:pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja. Analizirajući  pregled prometnih nezgoda izvodimo zaključak  da  je povećan broj prometnih nezgoda u odnosu na obadva komparirana razdoblja i to u odnosu  na prošli mjesec za 17 nezgoda  a u odnosu na skolovoz 2017 godine za 5.

  KRIMINALITET

  Tijekom analiziranog perioda je obrađeno  16 prijava kaznenih djela, u  Srpnju 2018 godine je obrađeno 15 djela  a u Kolovozu 2017 godine  127 kaznenih djela. Sveukupno je razriješeno  81,25% kaznenih djela  a u prošlom mjesecu 53,3% kaznenih djela .

  Najčešće su prijavljivana kaznena djela „teške krađe i nanošenja tjelesnih povreda“.

  JriM

  Na području ŽP ukupno je   evidentirano   i obrađeno    16 prekršaja    tijekom prošlog mjeseca 10  a u 8.mjesecu 2017 godine ukupno su   evidentirana    22 prekršaja. Na području  općine Orašje je  evidentirano  11  prekršaja ,  na području Općina Odžak  5 i na području Domaljevac Šamac    0 prekršaja.

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA

  Kada je riječ o  broju prometnih nezgoda situacija  se u odnosu na komparirana razdoblja  može ocijeniti tek zadovoljavajućom  iz razloga kontinuiranog  povećanja  broja prometnih nezgoda i u odnosu na   Srpanj 2018 i u odnosu na kolovoz 2017 godine. Tijekom praćenog perioda evidentirano je  36  prometnih nezgoda. U nezgodama   imamo 1 smrtno stradalog teže povrijeđenih je 4, lakše ozlijeđenih 14. Tijekom  Srpnja   2018 godine  nismo  imali  smrtno stradalih, teže  ozlijeđenih je 3 a 2 osoba su  lakše ozlijeđene. Nezgode su se najčešće događale na području Orašja  njih 22  u   Odžaku njih  10 , dok  su  se na području Općine Domaljevac-Šamac dogodile  4  nezgode. Tijekom navedenog perioda  ukupno je kontrolirano 3336 vozila dok je u prošlom mjesecu kontrolirano 3411 vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom  vozila i vozača posebno tijekom očevida prometnih nezgoda  otkriveno je  1258  prekršaja  prikazanih  kroz  prekršajne prijave ,naloge,   od čega 762 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna veća od 50KM. Na području Orašja je otkriveno ukupno 936 prekršaja ,u Odžaku je otkriveno   296 prekršaja na   području  Općine Domaljevac-Šamac  njih 26. Iz prometa  je isključeno  27 vozača i 12 vozila što želim istaknuti kao izvrstan rezultat rada prometne policije policijskih uprava. Vozači su najčešće  isključeni zbog  neposjedovanja vozačke dozvole i alkoholiziranosti  a vozila zbog neregistriranosti. Prometni prekršaji su najčešće činjeni  na magistralnoj cesti njih 1001.

  ZAKONITOST U RADU

   Tijekom Kolovoza 2018 godine  Jedinica za profesionalne standarde  MUP-a  je zaprimila 3 predstavke na postupanje policije od kojih su 2 okončane obustavljanjem postupka a 1 je još u postupku.

  ZAKLJUČAK

  Temeljem iskazanih i analiziranih  statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za Kolovoz 2018. godine „zadovoljavajuće“.

  GLASNOGOVORNIK
  Josip Dominković
  Samostalni inspektor policije

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti