Više

  Informacija o stanju sigurnosti na području ŽP za lipanj 2018. g.

  Najčitanije

  Ocjena o stanju sigurnosti je proizvod pokazatelja iz oblasti kriminaliteta, jrim i oblasti sigurnosti javnog prometa.

  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta evidentirano je povećanje broja prijavljenih KD u odnosu na prošli mjesec te smanjenje u odnosu na isti mjesec prošle godine. Povećana je i naknadna otkrivenost u odnosu na komparativna razdoblja. Ukupna razriješenost je u odnosu na komparirana razdoblja povećana. Tijekom analiziranog perioda nismo imali prijava KD iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.

  Smanjen je broj prekršaja protiv jrim u odnosu na obadva komparirana razdoblja.

  Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati ,usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti:pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja. Analizirajući pregled prometnih nezgoda izvodimo zaključak da je povećan broj prometnih nezgoda u odnosu na obadva komparirana razdoblja i to u odnosu na prošli mjesec za 8 nezgoda, za lipanj 2017. godine za 1 nezgodu..

  KRIMINALITET

  Tijekom analiziranog perioda je obrađeno 18 prijava kaznenih djela, u svibnju 2018. godine je obrađeno 13 djela a u Lipnju 2017 godine 27 kaznenih djela. Sveukupno je razriješeno 72,22% kaznenih djela a u prošlom mjesecu 61,53% kaznenih djela .

  Najčešće su prijavljivana kaznena djela „Oštećenja tuđe stvari“.

  JriM

  Na području ŽP ukupno je evidentirano i obrađeno 6 prekršaja tijekom prošlog mjeseca 17 a u 6.mjesecu 2017 godine ukupno je evidentirano 13 prekršaja. Na području općine Orašje je evidentirano 5 prekršaja , na području Općina Odžak 1 i na području Domaljevac Šamac 0 prekršaja.

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA

  Kada je riječ o broju prometnih nezgoda situacija se u odnosu na komparirana razdoblja ne može ocijeniti zadovoljavajućom iz razloga znatnog povećanja broja prometnih nezgoda u odnosu na svibanj 2018. Tijekom praćenog perioda evidentirano je 25 prometnih nezgoda. U nezgodama nemamo smrtno stradalih , teže povrijeđenih je 4 , lakše ozlijeđenih 8. Tijekom svibnja 2018. godine također nismo imali smrtno stradalih, teže ozlijeđenih je 2 a 7 osoba je lakše ozlijeđeno . Nezgode su se najčešće događale na području Orašja njih 14 u Odžaku njih 9 , dok su se na području Općine Domaljevac-Šamac dogodile 2 nezgode. Tijekom navedenog perioda ukupno su kontrolirana 2986 vozila dok su u prošlom mjesecu kontrolirana 2882 vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača posebno tijekom očevida prometnih nezgoda otkriveno je 515 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave ,naloge, od čega 278 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna veća od 50KM. Na području Orašja je otkriveno ukupno 309 prekršaja ,u Odžaku su otkrivena 182 prekršaja na području Općine Domaljevac-Šamac njih 24. Iz prometa je isključeno 17 vozača i 6 vozila što želim istaknuti kao izvrstan rezultat rada prometne policije policijskih uprava. Vozači su najčešće isključeni zbog neposjedovanja vozačke dozvole a vozila zbog neregistriranosti. Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnoj cesti njih 353 .

  ZAKONITOST U RADU

  Tijekom lipnja 2018. godine Jedinica za profesionalne standarde MUP-a je zaprimila 3 predstavke na postupanje policije koje su još uvijek u postupku

  ZAKLJUČAK

  Temeljem iskazanih i analiziranih statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za lipanj 2018. godine „zadovoljavajuće“.

   

  GLASNOGOVORNIK
  Josip Dominković
  Samostalni inspektor policije

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti