Više

  Informacija o stanju sigurnosti na području ŽP za prosinac 2016. g.

  Najčitanije

  Ocjena o stanju sigurnosti je proizvod pokazatelja iz oblasti kriminaliteta, jrim i oblasti sigurnosti javnog prometa.

  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta broj evidentiranih i obrađenih kaznenih djela je manji u odnosu na prošli mjesec za 13 djela odnosno 38,2%. Naknadna otkrivenost je veća u odnosu na prošli mjesec dok je manja u odnosu na prosinac 2015. g. Tijekom analiziranog perioda nismo imali prijava KD iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.
  Povećan je broj prekršaja protiv jrim u odnosu na prošli mjesec za 5 prekršaja odnosno 35,7%. Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati, usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti:pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja. Analizirajući pregled prometnih nezgoda izvodimo zaključak da je došlo do povećanja broja prometnih nezgoda u odnosu na prošli mjesec i to za 8 nezgoda odnosno 72,7%, te smanjen za 12 nezgoda ili 38,7% u odnosu na isto razdoblje mjesec prosinac 2015. godine.

  KRIMINALITET

  Tijekom analiziranog perioda obrađena je 21 prijava kaznenih djela dok je u studenom 2016 godine obrađeno 34 prijave kaznenih djela a u prosincu 2015. godine 23 prijave kaznenih djela . Sveukupno je razriješeno 52,4% kaznenih djela a dok je u studenom 2016. godine razriješeno 41,1% kaznenih djela a u prosincu 2015. godine 78,3% djela. Sveukupno je kao izvršitelj KD prijavljeno 11 osoba. Najčešće su prijavljivana „ kd “ teške krađe,krađe i teška KD protiv sigurnosti prometa“.
  JriM
  Na području ŽP ukupno je evidentirano i obrađeno 19 prekršaja a tijekom prošlog mjeseca14 a u 12.mjesecu 2015. godine ukupno je evidentirano 16 prekršaja. Na području općine Orašje je evidentirano 16 prekršaja , na području Općine Odžak 3 dok na području općine Domaljevac-Šamac nije bilo narušavanja JRiM .

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA

  Kada je riječ o broju prometnih nezgoda situacija se u odnosu na komparirana razdoblja može ocijeniti tek zadovoljavajućim iz razloga znatnog povećanja broja prometnih nezgoda u odnosu na komparirana razdoblja i to za 8 nezgoda u odnosu na studeni 2016 a umanjenje za 12 nezgoda u odnosu na prosinac 2015. g. Tijekom praćenog perioda evidentirano je 19 prometnih nezgoda a u prošlom mjesecu 11  u studenom 2015. godine 31 prometna nezgoda. U nezgodama nemamo smrtno stradalih , teže povrijeđenih je 1 a 2 osobe su lakše ozlijeđene. Tijekom studenog 2016 godine nismo imali smrtno stradalih, 1 osoba je teže povrijeđena a 3 lakše . Nezgode su se najčešće događale na području Orašja njih 13 ,na području Odžaka su se dogodile 4 dok su se na području Općine Domaljevac-Šamac dogodile 2 nezgode. Tijekom navedenog perioda ukupno je kontrolirano 3354 vozila dok je u prošlom mjesecu kontrolirano 3098 vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača posebno tijekom očevida prometnih nezgoda otkriveno je 819 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave ,naloge, od čega 238 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna veća od 50KM. Na području Orašja je otkriveno ukupno 557 prekršaja ,u Odžaku je otkriveno 188 prekršaja na području Općine Domaljevac-Šamac njih 74. Iz prometa je isključeno 27 vozača i 12 vozila što želim istaknuti kao izvrstan rezultat rada prometne policije policijskih uprava. Vozači su najčešće isključeni zbog alkoholiziranosti a vozila zbog neregistriranosti . Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnoj cesti njih 530 u prošlom mjesecu njih 518.

  ZAKONITOST U RADU

  Tijekom prosinca 2016. godine Jedinica za profesionalne standarde MUP-a je zaprimila 2 predstavku na postupanje službenika MUP-a, a u prosincu 2015. g. 3 predstavke . U jednom slučaju je postupak obustavljen dok se druga predstavka još uvijek nalazi u postupku.

  ZAKLJUČAK

  Temeljem iskazanih i analiziranih statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za prosinac 2016. godine „zadovoljavajuće“.

  GLASNOGOVORNIK
  Josip Dominković
  Samostalni inspektor policije

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti