Više

  INFORMACIJA o stanju sigurnosti na području ŽP za prosinac 2018. g.

  Najčitanije

  Ocjena o stanju sigurnosti je proizvod pokazatelja iz oblasti kriminaliteta, jrim i oblasti sigurnosti javnog prometa.

  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta evidentirano je povećanje broja prijavljenih KD u odnosu na prošli mjesec ali i smanjenje u odnosu na prosinac 2018 g. Smanjena je naknadna otkrivenost za obadva komparirana razdoblja kao i ukupna razriješenost . Tijekom analiziranog perioda nismo imali prijava KD iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.

  Povećan je broj prekršaja protiv jrim u odnosu na prošli mjesec kao i u odnosu na Prosinac 2018 godine.

  Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati ,usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti:pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja. Analizirajući pregled prometnih nezgoda izvodimo zaključak da je smanjen broj prometnih nezgoda u odnosu na obadva komparirana razdoblja.

  KRIMINALITET

  Tijekom analiziranog perioda obrađeno je 17 prijava kaznenih djela, u Studenom 2018 godine je obrađeno 14 djela a u Prosincu 2017 godine 20 kaznenih djela. Sveukupno je razriješeno 76,47% kaznenih djela a u prošlom mjesecu 92,85% kaznenih djela . Najčešće su prijavljivana kaznena djela „ Ugrožavanje sigurnosti u prometu i krađe“.

  JriM

  Na području ŽP ukupno je evidentiran i obrađeno 29 prekršaja tijekom prošlog mjeseca , u Studenom je obrađen 21 prekršaj a u Prosincu 2017 godine 17 prekršaja. Na području općine Orašje je evidentirano 18 prekršaja na području općine Odžak 10 dok je na području Općine Domaljevac-Šamac zabilježen 1 prekršaj protiv jrim.

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA

  Kada je riječ o broju prometnih nezgoda situacija se u odnosu na komparirana razdoblja može ocijeniti zadovoljavajućom iz razloga neznatnog smanjenja broja nezgoda u odnosu na Studeni 2018 godine kao i u odnosu na Prosinac 2017 godine. Tijekom praćenog perioda evidentirano je 18 prometnih nezgoda. U nezgodama nemamo smrtno stradalih , teže ozlijeđenih je 2 , lakše ozlijeđenih 4. Tijekom Studenog 2018 godine nismo imali smrtno stradalih, teže ozlijeđenih je 2 a 6 osoba je lakše ozlijeđeno . Nezgode su se najčešće događale na području Orašja njih 13 u Odžaku njih 4 , dok se na području Općine Domaljevac-Šamac dogodila 1 nezgoda. Tijekom navedenog perioda ukupno je kontrolirano 3041 vozilo dok je u prošlom mjesecu kontrolirano 3348 vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača posebno tijekom očevida prometnih nezgoda otkriveno je 776 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave ,naloge, od čega 514 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna veća od 50KM. Na području Orašja je otkriveno ukupno 566 prekršaja ,u Odžaku je otkriven 195 prekršaj a na području Općine Domaljevac-Šamac njih 15. Iz prometa je isključeno 19 vozača i 4 vozila što želim istaknuti kao izvrstan rezultat rada prometne policije policijskih uprava. Vozači su najčešće isključeni zbog alkoholiziranosti a vozila zbog neregistriranosti . Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnoj cesti njih 637 .

  ZAKONITOST U RADU

  Tijekom Prosinca 2018 godine Jedinica za profesionalne standarde MUP-a je zaprimila i obradila 4 predstavke na postupanje policije od kojih je 1 okončana kao neutemeljena a 3 se nalaze u postupku.

  ZAKLJUČAK

  Temeljem iskazanih i analiziranih statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za Prosinac 2018. godine „zadovoljavajuće“.

  GLASNOGOVORNIK
  Josip Dominković
  Samostalni inspektor policije

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti