Više

  Informacija o stanju sigurnosti na području ŽP za rujan 2015. g.

  Najčitanije

  Ocjena o stanju  sigurnosti je proizvod pokazatelja iz oblasti kriminaliteta, jrim i oblasti  sigurnosti  javnog prometa.

  Kada je riječ o oblasti  kriminaliteta  povećao   se  broj evidentiranih   KD   i to za  11 djela odnosno 57,9% u odnosu na srpanj  2015 godine te za 5 djela odnosno 20% u odnosu na rujan 2014 godine. Povećao   se    postotak naknadne otkrivenosti u odnosu na komparirana razdoblja.Tijekom  analiziranog perioda  nismo imali prijava  KD  iz oblasti  organiziranog kriminaliteta i terorizma.

  Smanjen je  broj prekršaja protiv jrim u odnosu na prošli mjesec za 16 prekršaj  ili 57,1%  ali i povećanje broja prekršaja  za njih 1 odnosno 9,1%  u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

  Stanje  u oblasti  sigurnosti javnog  prometa  kao trećeg segmenta procjene  temeljem kojih se i formira ocjena  o stanju sigurnosti  na području  Županije  se može analizirati ,usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti:pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja.Analizirajući  pregled prometnih nezgoda izvodimo zaključak  da je došlo do   smanjenja      broja prometnih nezgoda u odnosu na prošli mjesec i to za 11 nezgode odnosno 39,3%  te   za 5 nezgoda  ili 22,73%  u odnosu na rujan 2014 g.

  KRIMINALITET

  Tijekom  analiziranog   perioda  obrađeno je  30 kaznenih djela  dok je u kolovozu  obrađeno  19 djela a u rujnu  2014 godine je obrađeno  25 kaznenih djela. Sveukupno je razriješeno 21 kazneno djelo    a u 9.mjesecu prošle godine je razriješeno  10 kaznenih djela. Sveukupno je kao izvršitelj KD  prijavljena 21   osoba. Najčešće su prijavljivana kd“  teške krađe“.

  JriM

  Na području ŽP ukupno je   evidentirano  i obrađeno   12 prekršaja   a u tijekom prošlog mjeseca 28 a u 9.mjesecu 2014 godine ukupno je   evidentirano   11 prekršaja. Na području  općine Orašje je evidentirano  7  prekršaja ,  na području Općine Odžak 5 dok  na području općine Domaljevac-Šamac nije  bilo narušavanja jrim.

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA

  Kada je riječ o  broju prometnih nezgoda situacija  se u odnosu na komparirana razdoblja   može ocijeniti    dosta dobrom iz razloga   znatnog smanjenja broja prometnih nezgoda u odnosu na komparirana razdoblja i to za 11 nezgode  u odnosu na kolovoz 2015  kao i smanjenje za 5 nezgoda u odnosu na rujan 2014 g. Tijekom praćenog perioda evidentirano je     17   prometnih nezgoda a  u prošlom mjesecu  28  a u rujnu  2014 g. su evidentirane  22 prometne nezgode. U nezgodama    imamo   1  smrtno stradalog ,2 osobe su teže  a 6 ih  je lakše ozlijeđenih. Tijekom prošlog mjeseca  nismo imali   smrtno stradalih, 5 ih je teže povrijeđeno    a 6 osoba  je  lakše povrijeđeno.Nezgode su se najčešće događale na području Orašja  njih 10 ,na području Odžaka     se dogodilo  7 dok    se na području Općine Domaljevac-Šamac   nije   dogodila niti ijedna     nezgoda. Tijekom navedenog perioda  ukupno je kontrolirano 1785 vozila dok su u prošlom mjesecu kontrolirana 2023  vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom  vozila i vozača posebno tijekom očevida prometnih nezgoda  otkrivena su   582 prekršaja  prikazanih  kroz  prekršajne prijave   od čega 136 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna veća od 50KM. Na području Orašja je otkriveno ukupno 348  prekršaja ,u Odžaku je otkriveno    192 prekršaja na   području  Općine Domaljevac-Šamac  njih tek  42. Iz prometa  su isključena  23 vozača  i 15 vozila što želim istaknuti kao izvrstan rezultat rada prometne policije policijskih uprava.Vozači su najčešće isključeni zbog  alkoholiziranosti i neposjedovanja vozačke dozvole  a vozila zbog neregistriranosti . Prometni prekršaji su najčešće činjeni  na magistralnoj cesti njih 279 u prošlom mjesecu njih  436.

  ZAKONITOST U RADU

  Tijekom rujna 2015 godine  Jedinica za profesionalne standarde  MUP-a je zaprimila 1 predstavku na postupanje službenika MUP-a koja je još uvijek u postupku .

  ZAKLJUČAK

  Temeljem iskazanih i analiziranih  statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za rujan 2015 godine „zadovoljavajuće“.

  GLASNOGOVORNIK

  Josip Dominković

  Samostalni inspektor policije

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti