Više

  Informacija o stanju sigurnosti na području ŽP za studeni 2019.g.

  Najčitanije

  Ocjena o stanju sigurnosti je proizvod pokazatelja iz oblasti kriminaliteta, jrim i oblasti sigurnosti javnog prometa.
  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta evidentirano je znatno smanjenje broja prijavljenih KD u odnosu na listopad 2019. godine. Smanjena je i naknadna otkrivenost i ukupna razriješenost u odnosu na komparirana razdoblja. Tijekom analiziranog perioda nismo imali prijava KD iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.
  Znatno je smanjen broj prekršaja protiv jrim u odnosu na obadva komparativna razdoblja.
  Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati, usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti: pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja. Analizirajući pregled prometnih nezgoda izvodimo zaključak da je znatno smanjen broj prometnih nezgoda u odnosu na komparirana razdoblja.

  KRIMINALITET
  Tijekom analiziranog perioda obrađeno je 18 prijava kaznenih djela, u prošlom mjesecu 27, a u studenom 2018. godine 14 kaznenih djela. Sveukupno je razriješeno 88,88% kaznenih djela, a u prošlom mjesecu 92,59% kaznenih djela. Najčešće su prijavljivana kaznena djela „nanošenja lakših povreda i nasilje o obitelji“.

  JriM
  Na području ŽP ukupno je evidentirano i obrađeno 7 prekršaja tijekom prošlog mjeseca, u listopadu 2019. je obrađeno 13 prekršaja, a u studenom 2018. godine 21 prekršaj. Na području općine Orašje je evidentirano 6 prekršaja, na području općine Odžak 1 dok na području općine Domaljevac-Šamac nije evidentiran niti ijedan prekršaj protiv jrim.

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA
  Kada je riječ o broju prometnih nezgoda situacija se u odnosu na listopad 2019. može ocijeniti stabilnim iz razloga znatnog smanjenja broja prometnih nezgoda u odnosu na obadva komparirana razdoblja. Tijekom praćenog perioda evidentirano je 12 prometnih nezgoda. U nezgodama nemamo smrtno stradalih, 2 osobe su teže ozlijeđene, lakše ozlijeđena je 1 osoba. Tijekom listopada 2019. godine nismo imali smrtno stradalih, 4 osobe su teže ozlijeđena, a 7 osoba je lakše ozlijeđeno. Nezgode su se najčešće događale na području Orašja njih 8, u Odžaku 4, dok se na području općine Domaljevac-Šamac nije dogodila niti ijedna nezgoda. Tijekom navedenog perioda ukupno je kontrolirano 3245 vozila dok su u prošlom mjesecu kontrolirana 3304 vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača posebno tijekom očevida prometnih nezgoda otkriven je 661 prekršaj prikazanih kroz prekršajne prijave, naloge, od čega 384 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna veća od 50 KM. Na području Orašja je otkriveno ukupno 428 prekršaja, u Odžaku je otkriveno 219 prekršaja, a na području općine Domaljevac-Šamac njih 14. Iz prometa je isključeno 13 vozača i 9 vozila što želim istaknuti kao izvrstan rezultat rada prometne policije policijskih uprava. Vozači su najčešće isključeni zbog neposjedovanja vozačke dozvole, a vozila zbog neregistriranosti. Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnoj cesti njih 491.

  ZAKONITOST U RADU
  Tijekom studenog 2019. godine Jedinica za profesionalne standarde MUP-a je zaprimila 1 prijavu na postupanje policijskih službenika koje je u postupku.

  ZAKLJUČAK
  Temeljem iskazanih i analiziranih statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za studeni 2019. godine „zadovoljavajuće“.

  GLASNOGOVORNIK
  Josip Dominković
  Samostalni inspektor policije

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti