Više

  Informacija o stanju sigurnosti na području ŽP za travanj 2019.g.

  Najčitanije

  Ocjena o stanju sigurnosti je proizvod pokazatelja iz oblasti kriminaliteta, jrim i oblasti sigurnosti javnog prometa.

  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta evidentiran je blagi porast broja prijavljenih KD u odnosu na prošli mjesec za 4 djela ali i smanjenje za 8 djela u odnosu na Travanj 2018. g. Smanjena je naknadna otkrivenost u odnosu na prošli mjesec za 12,5%. Ukupna razriješenost je povećana u odnosu na prošli mjesec za 3% a u odnosu na Travanj 2018 za 5,7%. Tijekom analiziranog perioda nismo imali prijava KD iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.

  Smanjen je broj prekršaja protiv jrim u odnosu na obadva komparativna razdoblja.

  Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati, usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti:pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja. Analizirajući pregled prometnih nezgoda izvodimo zaključak da je identičan broj prometnih nezgoda u odnosu na prošli mjesec te smanjenje broja prometnih nezgoda u odnosu na Travanj 2018. godine za 7 nezgoda.

  KRIMINALITET

  Tijekom analiziranog perioda obrađeno je 15 prijava kaznenih djela a u prošlom mjesecu 11 a u Travnju 2018. godine 23 kaznena djela. Sveukupno je razriješeno 66,6% kaznenih djela a u prošlom mjesecu 63,6% kaznenih djela. Najčešće su prijavljivana kaznena djela „teške krađe“.

  JriM

  Na području ŽP ukupno je evidentirano i obrađeno 6 prekršaja tijekom prošlog mjeseca, u Ožujku 2019. je obrađeno 14 prekršaja a u Travnju 2018. godine 11 prekršaja. Na području općine Orašje je evidentirano 4 prekršaja, na području Općine Odžak 1 dok je i na području Općine Domaljevac-Šamac evidentiran 1 prekršaj protiv jrim.

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA

  Kada je riječ o broju prometnih nezgoda situacija se u odnosu na komparirana razdoblja može ocijeniti zadovoljavajućim iz razloga identičnog broja prometnih nezgoda u odnosu na Ožujak 2019 godine dok se broj nezgoda u odnosu na Travanj 2018 godine smanjio. Tijekom praćenog perioda evidentirano je 12 prometnih nezgoda. U nezgodama nemamo smrtno stradalih niti teže ozlijeđenih je 2, lakše ozlijeđenih je 4. Tijekom Ožujka 2019. godine nismo imali smrtno stradalih, niti teže ozlijeđenih a 3 osoba su lakše ozlijeđene. Nezgode su se najčešće događale na području Odžaka njih 6 u Orašju njih 3, dok su se i na području Općine Domaljevac-Šamac dogodile 3 nezgode. Tijekom navedenog perioda ukupno je kontrolirano 3987 vozilo dok je u prošlom mjesecu kontrolirano 3851 vozilo. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača posebno tijekom očevida prometnih nezgoda otkrivena su 824 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave, naloge, od čega 523 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna veća od 50KM. Na području Orašja su otkrivena ukupno 606 prekršaja, u Odžaku su otkrivena 210 prekršaja a na području Općine Domaljevac-Šamac njih 8. Iz prometa je isključeno 18 vozača i 7 vozila što želim istaknuti kao izvrstan rezultat rada prometne policije policijskih uprava. Vozači su najčešće isključeni zbog neposjedovanja vozačke dozvole i alkoholiziranosti a vozila zbog neregistriranosti. Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnoj cesti njih 613.

  ZAKONITOST U RADU

  Tijekom travnja 2019. godine Jedinica za profesionalne standarde MUP-a je zaprimila 3 prijave na postupanje policijskih službenika od kojih je 1 okončana kao utemeljena a 2 su u postupku.

  ZAKLJUČAK

  Temeljem iskazanih i analiziranih statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za travanj 2019. godine „zadovoljavajuće“.

  GLASNOGOVORNIK
  Josip Dominković
  Samostalni inspektor policije

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti