Više

  Informacija o stanju sigurnosti na području ŽP za travanj 2020. g.

  Najčitanije

  Ocjena o stanju sigurnosti je proizvod pokazatelja iz oblasti kriminaliteta, jrim i oblasti sigurnosti javnog prometa.
  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta evidentirano je povećanje broja prijavljenih KD u odnosu na veljaču 2020. i povećanje za ožujak 2019. godine. Smanjena je naknadna otkrivenost za prošli mjesec za 20%, a povećana u odnosu na travanj 2019. za 12,5%. A ukupna razriješenost u odnosu na komparirana razdoblja je povećana. Tijekom analiziranog perioda nismo imali prijava KD iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.
  Znatno je povećan broj prekršaja protiv jrim u odnosu na obadva komparirana razdoblja.
  Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati, usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti: pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja. Analizirajući pregled prometnih nezgoda izvodimo zaključak da je smanjen broj prometnih nezgoda u odnosu na prošli mjesec ali i u odnosu na isti mjesec prošle godine.

  KRIMINALITET
  Tijekom analiziranog perioda obrađeno je 17 prijava kaznenih djela u prošlom mjesecu 12, a u travnju 2019. godine 15 kaznenih djela. Sveukupno je razriješeno 76,47% kaznenih djela, a u prošlom mjesecu 75% kaznenih djela. Najčešće su prijavljivana kaznena djela „teške krađe“.

  JriM
  Na području ŽP ukupno je evidentiran i obrađen 51 prekršaj tijekom prošlog mjeseca, u ožujku 2020. je obrađen 31 prekršaj, u travnju 2019. godine 20 prekršaja. Na području općine Orašje je evidentirano 21 prekršaja, na području općine Odžak 31 dok na području općine Domaljevac-Šamac nije evidentiran niti ijedan prekršaj protiv jrim.

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA
  Kada je riječ o broju prometnih nezgoda broj prometnih nezgoda u odnosu na ožujak 2020 godine je smanjen za 7 nezgoda. Tijekom praćenog perioda evidentirane su 3 prometne nezgode. U nezgodama nemamo smrtno stradalih niti teže ozlijeđenih, a lakše ozlijeđenih je 1. Tijekom ožujka 2020. godine nismo imali smrtno stradalih, teže ozlijeđenih je bila 1, a lakše ozlijeđenih nije bilo. Nezgode su se najčešće događale na području Orašja njih 2 u Odžaku 1, dok se na području općine Domaljevac-Šamac nije dogodila niti ijedna nezgoda. Tijekom navedenog perioda ukupno je kontrolirano 1855 vozila dok je u prošlom mjesecu kontrolirano 1928 vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača posebno tijekom očevida prometnih nezgoda otkriven je 261 prekršaj prikazan kroz prekršajne prijave, naloge, od čega 179 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna veća od 50 KM. Na području Orašja je otkrivena ukupno 104 prekršaja, u Odžaku je otkriveno 136 prekršaja, a na području općine Domaljevac-Šamac njih 21. Iz prometa je isključeno 7 vozača i 5 vozila što želim istaknuti kao izvrstan rezultat rada prometne policije policijskih uprava. Vozači su najčešće isključeni zbog alkoholiziranosti i ne posjedovanja vozačke dozvole, a vozila zbog neregistriranosti . Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnoj cesti njih 191 .

  ZAKONITOST U RADU
  Tijekom travnja 2020. godine Jedinica za profesionalne standarde MUP-a je zaprimila 2 prijave na postupanje policijskih službenika koje se nalaze u postupku.

  ZAKLJUČAK
  Temeljem iskazanih i analiziranih statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za travanj 2020. godine „zadovoljavajuće“.

  GLASNOGOVORNIK
  Josip Dominković
  Samostalni inspektor policije

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti