Više

  Informacija o stanju sigurnosti na području ŽP za veljaču 2017. g.

  Najčitanije

  Ocjena o stanju sigurnosti je proizvod pokazatelja iz oblasti kriminaliteta, jrim i oblasti sigurnosti javnog prometa.
  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta broj evidentiranih i obrađenih kaznenih djela je veći u odnosu na prošli mjesec za 2 djela odnosno 15,4%. Naknadna otkrivenost je manja u odnosu na prošli mjesec za 50% . Tijekom analiziranog perioda nismo imali prijava KD iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.
  Povećan je broj prekršaja protiv jrim u odnosu na prošli mjesec za 3 prekršaja odnosno 60%.
  Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati ,usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti:pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja. Analizirajući pregled prometnih nezgoda izvodimo zaključak da je došlo do smanjenja broja prometnih nezgoda u odnosu na prošli mjesec i to za 7 nezgodu a i smanjenje za 2 nezgode ili 15,4% u odnosu na isto razdoblje veljaču 2016 godine.

  KRIMINALITET

  Tijekom analiziranog perioda obrađeno je 15 prijava kaznenih djela dok je u siječnju 2017 godine obrađeno 13 prijava kaznenih djela a u veljači 2016 godine 15 prijava kaznenih djela. Sveukupno je razriješeno 60% kaznenih djela a dok je u siječnju 2017 godine razriješeno 84,6% kaznenih djela a u veljači 2016 godine 60% djela. Sveukupno je kao izvršitelj KD prijavljeno 11 osoba. Najčešće su prijavljivana „ kd “ teške krađe,krađe i teška KD protiv sigurnosti prometa“.
  JriM
  Na području ŽP ukupno je evidentirano i obrađeno 8 prekršaja a tijekom prošlog mjeseca 5 a u 2.mjesecu 2016 godine ukupno je evidentirano 10 prekršaja. Na području općine Orašje su evidentirana 7 prekršaja , na području Općine Odžak 1 dok na području općine Domaljevac-Šamac nije bilo narušavanja JRiM .

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA

  Kada je riječ o broju prometnih nezgoda situacija se u odnosu na komparirana razdoblja može ocijeniti stabilnom iz razloga znatnog smanjenja broja prometnih nezgoda u odnosu na komparirano razdoblja siječanj 2017 g za 7 nezgoda kao i smanjenje za 2 nezgode u odnosu na veljaču 2016 g. Tijekom praćenog perioda evidentirano je 11 prometnih nezgoda a u prošlom mjesecu 18 a u veljači 2016 godine 13 prometnih nezgoda. U nezgodama nemamo smrtno stradalih niti teže povrijeđenih a 6 osobe je lakše ozlijeđene. Tijekom siječnja 2017 godine nismo imali smrtno stradalih, niti teže povrijeđenih a 3 osobe su lakše ozlijeđene . Nezgode su se najčešće događale na području Orašja i Odžaka njih po 5 , dok su se na području Općine Domaljevac-Šamac dogodila 1 nezgoda. Tijekom navedenog perioda ukupno su kontrolirana 2644 vozila dok su u prošlom mjesecu kontrolirana 1692 vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača posebno tijekom očevida prometnih nezgoda otkrivena su 718 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave ,naloge, od čega 170 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna veća od 50KM. Na području Orašja je otkriveno ukupno 498 prekršaja ,u Odžaku je otkriveno 177 prekršaja na području Općine Domaljevac-Šamac njih 43. Iz prometa je isključeno 26 vozača i 7 vozila što želim istaknuti kao izvrstan rezultat rada prometne policije policijskih uprava. Vozači su isključeni zbog neposjedovanja vozačke dozvole a vozila zbog neregistriranosti . Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnoj cesti njih 531 u prošlom mjesecu njih 347.

  ZAKONITOST U RADU

  Tijekom veljače 2017 godine Jedinica za profesionalne standarde MUP-a je zaprimila 1 predstavku na postupanje službenika MUP-a kao i u siječnju 2017 godine koja je još uvijek u postupku.

  ZAKLJUČAK

  Temeljem iskazanih i analiziranih statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za Veljaču 2017 godine „zadovoljavajuće“.

  GLASNOGOVORNIK
  Josip Dominković
  Samostalni inspektor policije

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti