Više

  INFORMACIJA o stanju sigurnosti na području ŽP za veljaču 2018.g.

  Najčitanije

  Ocjena o stanju sigurnosti je proizvod pokazatelja iz oblasti kriminaliteta, jrim i oblasti sigurnosti javnog prometa.

  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta broj evidentiranih i obrađenih kaznenih djela je povećan u odnosu na komparirana razdoblja. Naknadna otkrivenost i ukupna razriješenost su povećane u odnosu na obadva komparirana razdoblja. Tijekom analiziranog perioda nismo imali prijava KD iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.

  Isti je broj prekršaja protiv jrim kao i u prošlom mjesecu te smanjen u odnosu na Veljaču 2017 godine za 2 prekršaja.

  Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati ,usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti:pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja. Analizirajući pregled prometnih nezgoda izvodimo zaključak da je smanjen broj prometnih nezgoda u odnosu na prošli mjesec za 5 nezgoda ali i povećan u odnosu na Veljaču 2017 godine za 1 nezgodu.

  KRIMINALITET

  Tijekom analiziranog perioda je obrađeno 30 prijava kaznenih djela, u Siječnju 2018 godine je obrađeno 29 djela a u Veljači 2017 godine 15 kaznenih djela. Sveukupno je razriješeno 73,3% kaznenih djela a u prošlom mjesecu 68,9% dok je sveukupna razriješenost u Veljači 2017 godine iznosila 60%.

  Najčešće su prijavljivana kaznena djela „teške krađe“ i „ teška KD protiv sigurnosti prometa“.

  JriM

  Na području ŽP ukupno je evidentirano i obrađeno 6 prekršaja kao tijekom prošlog mjeseca a u 2.mjesecu 2017 godine ukupno je evidentirano 8 prekršaja. Na području općine Orašje su evidentirana 3 prekršaja , na području Općina Odžak 3 a na području općine Domaljevac-Šamac nije bili narušavanja JRiM.

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA

  Kada je riječ o broju prometnih nezgoda situacija se u odnosu na komparirana razdoblja može ocijeniti zadovoljavajućom iz razloga znatnog smanjenja broja prometnih nezgoda u odnosu na Siječanj 2018 ali i uvećanje za 1 nezgodu u odnosu na Veljaču 2017 g. Tijekom praćenog perioda evidentirano je 12 prometnih nezgoda. U nezgodama nemamo smrtno stradalih , niti teže povrijeđenih, lakše ozlijeđenih 2. Tijekom Siječnja 2018 godine također nismo imali smrtno stradalih, 3 je teže ozlijeđenih a 6 osoba je lakše ozlijeđeno . Nezgode su se najčešće događale na području Orašja njih 11 u Odžaka njih 0 , dok se na području Općine Domaljevac-Šamac dogodila 1 nezgoda. Tijekom navedenog perioda ukupno je kontrolirano 2087 vozila dok je u prošlom mjesecu kontrolirano 2555 vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača posebno tijekom očevida prometnih nezgoda otkriveno je 575 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave ,naloge, od čega 365 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna veća od 50KM. Na području Orašja su otkrivena ukupno 430 prekršaja ,u Odžaku je otkriveno 117 prekršaja na području Općine Domaljevac-Šamac njih 28. Iz prometa je isključeno 11 vozača i 9 vozila što želim istaknuti kao izvrstan rezultat rada prometne policije policijskih uprava. Vozači su isključeni zbog alkoholiziranosti a vozila zbog neregistriranosti . Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnoj cesti njih 416 u prošlom mjesecu njih 682.

  ZAKONITOST U RADU

  Tijekom Veljače 2018 godine Jedinica za profesionalne standarde MUP-a je zaprimila 4 predstavke na postupanje policije od kojih su 2 riješene bez dovoljno dokaza a 2 su još uvijek u postupku

  ZAKLJUČAK

  Temeljem iskazanih i analiziranih statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za Veljaču 2018 godine „zadovoljavajuće“.

                                                                                           GLASNOGOVORNIK

                                                                                           Josip Dominković

                                                                                           Samostalni inspektor policije

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti