Više

  Informacija o stanju sigurnosti na području ŽP za veljaču 2019.g.

  Najčitanije

  Ocjena o stanju sigurnosti je proizvod pokazatelja iz oblasti kriminaliteta, jrim i oblasti sigurnosti javnog prometa.

  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta evidentiran je isti broj prijavljenih KD u odnosu na prošli mjesec ali i smanjenje za 22 djela u odnosu na veljaču 2018 g. Smanjena je naknadna otkrivenost i ukupna razriješenost za obadva komparirana razdoblja. Tijekom analiziranog perioda nismo imali prijava KD iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.

  Povećan je broj prekršaja protiv jrim u odnosu na obadva komparativna razdoblja.
  Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati, usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti: pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja. Analizirajući pregled prometnih nezgoda izvodimo zaključak da je smanjen broj prometnih nezgoda u odnosu na obadva komparirana razdoblja.

  KRIMINALITET

  Tijekom analiziranog perioda obrađeno je 8 prijava kaznenih djela kao i u prošlom mjesecu a u veljači 2018. godine 30 kaznenih djela. Sveukupno je razriješeno 62,5% kaznenih djela a u prošlom mjesecu 75% kaznenih djela. Najčešće su prijavljivana kaznena djela „Ugrožavanje sigurnosti u prometu i teške krađe“.

  JriM

  Na području ŽP ukupno je evidentirano i obrađeno 18 prekršaja tijekom prošlog mjeseca, u siječnju 2018. su obrađena 4 prekršaja a u veljači 2018. godine 6 prekršaja. Na području općine Orašje je evidentirano 8 prekršaja, na području Općine Odžak 10 dok na području Općine Domaljevac-Šamac nije evidentiran niti ijedan prekršaj protiv jrim.

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA

  Kada je riječ o broju prometnih nezgoda situacija se u odnosu na komparirana razdoblja može ocijeniti zadovoljavajućim iz razloga povećanja broja prometnih nezgoda sa smrtnim posljedicama u odnosu na Siječanj 2019. godine kao i u odnosu na Veljaču 2018 godine. Tijekom praćenog perioda evidentirano je 7 prometnih nezgoda. U nezgodama imamo 2 smrtno stradalih teže ozlijeđenih je 2, lakše ozlijeđenih je 6. Tijekom siječnja 2019 godine nismo imali smrtno stradalih, niti teže ozlijeđenih a 5 osoba je lakše ozlijeđeno. Nezgode su se najčešće događale na području Orašja njih 4 u Odžaku njih 2, dok se na području Općine Domaljevac-Šamac dogodila 1 nezgoda. Tijekom navedenog perioda ukupno su kontrolirana 3503 vozila dok je u prošlom mjesecu kontrolirano 3001 vozilo. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača posebno tijekom očevida prometnih nezgoda otkrivena su 1042 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave, naloge, od čega 778 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna veća od 50KM. Na području Orašja su otkrivena ukupno 834 prekršaja, u Odžaku su otkrivena 204 prekršaja a na području Općine Domaljevac-Šamac njih 4. Iz prometa je isključeno 28 vozača i 13 vozila što želim istaknuti kao izvrstan rezultat rada prometne policije policijskih uprava. Vozači su najčešće isključeni zbog alkoholiziranosti a vozila zbog neregistriranosti. Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnoj cesti njih 875.

  ZAKONITOST U RADU

  Tijekom Veljače 2019 godine Jedinica za profesionalne standarde MUP-a je zaprimila i obradila 2 predstavke na postupanje policije od kojih je 1 okončana kao utemeljena a 1 se nalazi u postupku.

  Temeljem iskazanih i analiziranih statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za Veljaču 2019 godine „zadovoljavajuće“.

  ZAKLJUČAK

  Temeljem iskazanih i analiziranih statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za Veljaču 2019 godine „zadovoljavajuće“.

  GLASNOGOVORNIK
  Josip Dominković
  Samostalni inspektor policije

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti