Više

  Informacija o stanju sigurnosti na području ŽP za veljaču 2021. g.

  Najčitanije

  Ocjena o stanju  sigurnosti je proizvod pokazatelja iz oblasti kriminaliteta, jrim i oblasti  sigurnosti  javnog prometa.

  Kada je riječ o oblasti  kriminaliteta  evidentirano je  smanjenje  broja  prijavljenih KD u odnosu na   prošli mjesec a povećanje u odnosu na Veljaču  2020 godine. Povećana je naknadna otkrivenost   u odnosu na komparirana razdoblja  a ukupna razriješenost je smanjena u odnosu na prošli mjesec a povećana u odnosu na Veljaču 2020 godine. Tijekom analiziranog perioda nismo imali prijava KD iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.                                                                                                                                                         

  Znatno je smanjen broj prekršaja protiv jrim  u odnosu na prošli mjesec ali  povećan u odnosu na veljaču 2020. godine.

  Stanje  u oblasti  sigurnosti javnog  prometa  kao trećeg segmenta procjene  temeljem kojih se i formira ocjena  o stanju sigurnosti  na području  Županije  se može analizirati ,usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti: pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja. Analizirajući  pregled prometnih nezgoda izvodimo zaključak da je smanjen broj prometnih nezgoda u odnosu na  prošli mjesec ali povećan u odnosu na veljaču 2020. godine.

  KRIMINALITET

  Tijekom analiziranog perioda obrađena je 21 prijava kaznenih djela  u prošlom mjesecu 33 a u Veljači  2020 godine 17 kaznenih djela. Sveukupno je razriješeno  71,42% kaznenih djela  a u prošlom mjesecu 81,81% kaznenih djela. Najčešće su prijavljivana  kaznena djela „teške krađe“.

  JriM

  Na području ŽP ukupno su evidentirana i obrađena 24 prekršaja tijekom prošlog mjeseca, u siječnju 2021 su obrađena 43 prekršaja, u veljači 2020. godine 8  prekršaja. Na području općine Orašje je evidentirano 15 prekršaja, na području općine Odžak 7 dok su  na području općine Domaljevac-Šamac evidentirana 2 prekršaja protiv jrim.

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA

  Kada je riječ o broju prometnih nezgoda broj prometnih nezgoda u odnosu na veljaču 2020. godine je povećan za 4 nezgoda. Tijekom praćenog perioda evidentirano je  14  prometnih  nezgoda. U nezgodama nemamo smrtno stradalih, teže ozlijeđenih je 1 a lakše ozlijeđena također 1 osoba. Tijekom siječnja 2021. godine nismo imali smrtno stradalih teže ozlijeđenih je 1sudionik a lakše ozlijeđenih 3 sudionika . Nezgode su se najčešće događale na području Orašja njih 10 na području Odžaka  njih 4, dok se na području općine Domaljevac-Šamac nije dogodila niti ijedna nezgoda. Tijekom navedenog perioda ukupno su kontrolirana 2683 vozila dok su u prošlom mjesecu kontrolirana 2192 vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača posebno tijekom očevida prometnih nezgoda otkriveno je 569 prekršaja prikazan kroz prekršajne prijave, naloge, od čega 304 prekršaja za koje je predviđena novčana kazna veća od 50KM. Na području Orašja je otkrivena ukupno 379 prekršaja ,u Odžaku je otkriveno 75 prekršaja a na području općine Domaljevac-Šamac  njih 15. Iz prometa je isključeno 18 vozača i 9 vozila što želim istaknuti kao izvrstan rezultat rada prometne policije policijskih uprava. Vozači su najčešće isključeni zbog , alkohola i ne posjedovanja vozačke dozvola a vozila zbog neregistriranosti. Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnoj cesti njih 421.

  ZAKONITOST U RADU

  Tijekom veljače 2021. godine Jedinica za profesionalne standarde  MUP-a  je zaprimila  1 prijavu na postupanje policijskih službenika koja se nalazi u postupku.

  ZAKLJUČAK

  Temeljem iskazanih i analiziranih  statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za veljaču 2021. godine „zadovoljavajuće“.

  NAČELNIK OKC-a
  Josip  Dominković
  Samostalni inspektor policije

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti