Više

  Informacija o stanju sigurnosti na području Županije Posavske za 2022. godinu

  Najčitanije

  Sigurnost s aspekta nadležnih poslova i zadataka propisanih Zakonom o unutarnjim poslovima Županije Posavske, kao najznačajniji dio ukupne sigurnosti na području Županije Posavske, u sebi sublimira kriminalitet, javni red i mir i sigurnost prometa.

  KRIMINALITET

  Kada je riječ o oblasti kriminaliteta evidentirana su 273 kaznena djela što je povećanje broja obrađenih djela u odnosu na prethodnu godinu za 8 (s 265 na 273).

  Naknadna otkrivenost je 63,39 % što predstavlja smanjenje u odnosu na prošlu godinu za 3,5%. Ukupna razriješenost je povećana u odnosu na 2022. godinu za 3,1%. Tijekom analiziranog perioda nismo imali prijava KD iz oblasti organiziranog kriminaliteta i terorizma.

  Ukupna razriješenost je 84,98%, dok je u prethodnoj godini bila 81,88%. Najčešće je prijavljivano kazneno djelo „Krađa“.

  Od ukupnog broja prijavljenih kaznenih djela 161 djelo su počinili poznati počinitelji dok su 112 djela počinili nepoznati počinitelji. Policijski službenici su svojim radom naknadno otkrili odnosno razriješili 71 kazneno djelo koje su počinili nepoznati počinitelji. Ukupno je prijavljeno 260 osoba zbog počinjena kaznenih djela od čega su 72 povratnika u vršenju djela, 8 malodobnika i 2 pripadnika MUP-a, dok je 67 osoba lišene slobode do 24 sata.

  JAVNI RED I MIR

  Broj prekršaja protiv javnog reda i mira je umanjen u odnosu na prošlu godinu za 69 prekršaja (s 282 na 213). Evidentiran je ukupno 191 slučaja narušavanja javnog reda i mira u kojima je počinjeno 213 prekršaja.

  Od ukupnog broja evidentiranih prekršaja na području općine Orašje je zabilježeno 111 prekršaja, na području općine Odžak 96, dok je na području općine Domaljevac-Šamac evidentirano 6 prekršaja protiv javnog reda i mira.

  Javni red i mir je najčešće narušavan vrijeđanjem i omalovažavanjem policijskih službenika (56 prekršaja), nedjeljom (35 prekršaja) u vremenu od 06,00 do 14,00 sati (71 prekršaj).

  Zbog počinjena prekršaja proveden je postupak protiv 202 osoba u skladu sa Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Županije Posavske, dok je u usporednom razdoblju prijavljeno 276 osoba.

  SIGURNOST JAVNOG PROMETA

  Stanje u oblasti sigurnosti javnog prometa kao trećeg segmenta procjene temeljem kojih se i formira ocjena o stanju sigurnosti na području Županije se može analizirati, usporediti i ocijeniti kroz dvije oblasti: pregled prometnih nezgoda i pregled prometnih prekršaja.

  Ukupno je zabilježeno 239 prometnih nezgoda što predstavlja povećanje broja prometnih nezgoda u odnosu na komparativno razdoblje za 25 nezgoda (s 214 na 239). Nezgode su se najčešće događale na području Orašja njih 131, na području Odžaka njih 92 i na području općine Domaljevac-Šamac se dogodilo 16 prometnih nezgoda. Tijekom 2022. godine smrtno stradale su 2 osobe dok je tijekom 2021. godine smrtno stradale 1 osoba. U 2022. godini teško ozlijeđeno je 17 osoba što je u odnosu na prošlu godinu umanjenje za 2 teško ozlijeđene osobe kada je teško ozlijeđeno 19 osoba u prometnim nezgodama. Lakše ozlijeđenih osoba je bilo 54 što predstavlja povećanje u odnosu na prošlu godinu za 9 osoba (s 45 na 54). Najčešći uzroci nastanka prometnih nezgoda su radnje s vozilom, dok su vozači putničkih vozila najčešći sudionici prometnih nezgoda.

  Tijekom navedenog perioda ukupno je kontrolirano 26402 vozila, dok je u prethodnoj godini kontrolirano 32040 vozila. Redovnim nadzorom i kontrolom vozila i vozača otkriveno je 12426 prekršaja prikazanih kroz prekršajne prijave i naloge, dok je u prethodnoj godini otkriveno 11008 prekršaja. Od ukupnog broja prekršaja njih 9450 je otkriveno za koje je predviđena novčana kazna veća od 50 KM. Na području Orašja otkriveno je ukupno 8511 prekršaja, na području Odžaku 3216 prekršaja, a na području općine Domaljevac-Šamac njih 699. Iz prometa je isključeno 281 vozilo i 312 vozača. Vozači su najčešće isključivani zbog upravljanja vozilom bez vozačke dozvole, a vozila zbog neregistriranosti. Prometni prekršaji su najčešće činjeni na magistralnim cestama njih 9722.

  ZAKONITOST U RADU

  Tijekom 2022. godine Postrojba za profesionalne standarde Uprave policije MUP-a Županije Posavske je zaprimila 16 predstavki na postupanje protiv policijskih službenika od kojih je 9 predstavki utemeljeno, 2 neutemeljena, 3 bez dovoljno dokaza, 1 obustavljen postupak i 1 predstavka je u postupku obrade. Policijski službenici su prema građanima ukupno 17 puta uporabili sredstva prinude (tjelesna snaga i sredstva za vezivanje) koja su sva bila opravdana.

  OSTALE AKTIVNOSTI

  Tijekom 2022 godine zabilježena su 2 samoubojstva što predstavljam smanjenje evidentiranih samoubojstava u odnosu na 2021. godinu za 2 slučaja kada su zabilježena 4 samoubojstva.
  Tijekom izvještajnog perioda službenici Postrojbe za potporu su radili redovite patrole u noćnim satima. Pružali su asistenciju službenicima kriminalističke policije prilikom pretraga objekata i asistenciju u vezi s transportom i osiguranjem cjepiva, vršili su osiguranje štićenih osoba tijekom boravka na prostoru Županije Posavske.
  U tijeku je provedba akcije „Pomozimo djeci u prometu-poštujte prometne znakove“, te je provedeno 11 lokalnih i 12 županijskih operativna akcija pojačane kontrole sudionika u prometu, a u skladu s Planom prevencije permanentno se provode akcije pojačanog nadzora brzine kretanja vozila u blizini školskih objekata.
  Ukupno je osigurano 264 javnih okupljanja na kojima je angažirano 567 policijskih službenika te je legitimirano 1456 nepoznatih osoba. Tijekom 2022. godine ukupno je oduzeto 838 različitih predmeta (oružja, streljiva, javnih isprava, novca, i dr) kao i 262,42 grama različitih opojnih droga.
  Policijski službenici su tijekom 2022. godine ukupno kontrolirali 63 migranata na području Županije Posavske.
  U sklopu svojih aktivnosti, a u svezi s pandemijom koronavirusa, policijski službenici su izvršili 3923 nadzora nad osobama koje se nalaze u samoizolaciji po rješenjima sanitarnog inspektora Uprave za inspekcijske poslove Županije Posavske. Nadzorom i kontrolom nisu zatekli osobe koje krše odredbe Rješenja o samoizolaciji.
  Izvršili su i 10220 obilazaka ugostiteljskih objekata s ciljem utvrđivanja prekoračenja djelatnog vremena, a u skladu s Zapovijedima kriznog stožera Županije Posavske, kojom prigodom su utvrdili prekoračenje djelatnog vremena za 11 ugostiteljskih objekata o čemu su službenim zabilješkama obavijestili Upravu za inspekcijske poslove Županije Posavske.

  ZAKLJUČAK

  Temeljem iskazanih i analiziranih statističkih pokazatelja može se zaključiti da je ukupno stanje sigurnosti na području Županije Posavske za 2022. godine „zadovoljavajuće“.

  GLASNOGOVORNIK
  Zdenko Ćubel

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti