Više

  Informativna sesija projekta EU4AGRI

  Najčitanije

  Povodom objavljenog javnog poziva, vrijednog 3,2 milijuna KM za podršku investicijama u preradu i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, projekat EU4AGRI je održao informativnu sesiju u zgradi Vlade Županije Posavske u Orašju. Informativne sesije su planirane u još 20 gradova širom Bosne i Hercegovine.
  Na javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava Europske unije mogu se prijaviti obrti, poduzetnici, zadruge, mikro, mala i srednja poduzeća, te svi projekti koji se isključivo odnose na proizvodnju proizvoda za ljudsku prehranu, a u sklopu sektora: prerada voća, prerada gljiva, ljekovitog bilja, začinskog bilja, vinarstva i prerada maslina, prerada povrća, prerada mlijeka, prerada meda, prerada mesa, prerada jaja, prerada i konzerviranje riba i prerada žitarica.
  Podnositelji prijava mogu podnijeti samo jednu prijavu na ovaj javni poziv, te za projekte definirane ovim javnim pozivom, isključivo samostalno. Isti podnositelji prijava mogu biti podržani kroz mjere podrške projekata EU4AGRI do tri (3) puta, uzimajući u obzir sve javne pozive koji će biti objavljeni od strane projekata (od 2020. do 2024. godine).
  Sredstva podrške po jednoj prijavi mogu iznositi od 30.000 KM do 350.000 KM i mogu se koristiti samo za financiranje prihvatljivih troškova (navedeni iznosi ne uključuju PDV). Maksimalan iznos tražene financijske podrške ne može biti veći od 70% prihoda ostvarenog u 2021. godini ili maksimalno 350.000 KM. Sufinanciranje mora biti novčano, te se učešće neke druge vrste neće uzimati u obzir.

  Prijave se mogu podnijeti od 05. svibnja 2022. godine dok je krajnji rok 07. lipnja 2022. godine do 17:00 sati isključivo putem online platforme javnipoziv.undp.ba. Prijave podnesene putem drugih kanala (pošta ili e-mail) se neće uzeti u razmatranje.
  Svi zainteresirani mogu pristupiti javnom pozivu putem web stranice projekta, eu4agri.ba. Dodatno, projekt EU4AGRI prošli tjedan održao je prvu online informativnu sesiju o javnom pozivu čiji je snimak dostupan putem Facebook stranice EU4AGRI.
  EU4AGRI je četverogodišnji (2020.-2024.) projekt Europske unije vrijedan 20,25 milijuna eura čiji je cilj modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora u Bosni i Hercegovini. Kroz projekt EU4AGRI do sada je podržano 45 investicija bosanskohercegovačkih poljoprivrednika i poduzeća s investicijama ukupne vrijednosti 10,7 milijuna KM od čega je 6,3 milijuna KM financirala EU.
  Projekt provode i sufinanciraju Razvojnih program Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH i Češka razvojna agencija (CzDA).
  -Danas je u Orašju predstavljen javni poziv za prerađivačke kapacitete projekta EU4AGRI. Javni poziv je raspisan početkom ovog mjeseca i bit će otvoren sve do 7.6. ove godine. Ovim javnim pozivom na raspolaganju su 3,2 milijuna KM za projekte odnosno za investicije u prerađivačke kapacitete. Aplicirati mogu obrti ili samostalni poduzetnici, zadruge i poduzeća. Ograničenja su u tome da firme moraju biti registrirane najmanje dvije godine i moraju se najmanje godinu dana baviti preradom. Ponovio bih da je ovaj javni poziv isključivo vezan za preradu poljoprivrednih proizvoda. U smjernicama je navedeno tko može aplicirati, što su prihvatljive investicije, za koje sektore. Željeli bi smanjiti broj prijava koje dobivamo, a koje su nažalost pogrešne jer ljudi dobro ne pročitaju. Zato naglašavam da je ovo javni poziv za preradu, a ne za primarnu proizvodnju jer često imamo slučajeve da poljoprivredni proizvođači koji imaju i primarnu proizvodnju i preradu kroz javni poziv traže investicije koje se odnose i na jedno i na drugo što po pravilima javnog poziva nije prihvatljivo. Ovdje tražimo isključivo investicije za preradu poljoprivrednih proizvoda, a ne za primarnu proizvodnju za koju će biti drugi javni poziv. Događaj je organiziran u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Županije Posavske, rekao je suradnik za savjetodavne usluge u projektu EU4AGRI Enes Kurtović.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti