Više

  Izaslanstvo Vlade ŽP nazočilo sadržajima obilježavanja „Dana sjećanja 2019.“

  Najčitanije

  Nedjeljnom Svetom misom za stradalnike u Garevcu završena je višednevna manifestacija „Dani sjećanja 2019.“ Župe Doborskog dekanata i Mjesna zajednica Posavska Mahala, te HKD Napredak Odžak organizatori su manifestacije, a generalni je pokrovitelj dr. Dragan Čović, predsjednik HNS-a i HDZ-a BiH. Središnje obilježavanje održano je u subotu (25.05.) u Posavskoj Mahali. Svetoj misi je prethodilo opijelo i polaganje vijenaca u Spomen parku. Žrtvama su se poklonila brojna izaslanstva iz BiH i Hrvatske, od HNS-a, do županijskih i općinskih institucija kao i udruga. Republiku Hrvatsku predstavljala su izaslanstva Sabora RH, veleposlanstva RH u Sarajevu i Udruga. Središnjim sadržajima obilježavanja u Posavskoj Mahali, polaganju vijenaca za stradalnike Drugog svjetskog rata i poraća Odžaka i podvučjačkog kraja u Spomen parku i Svetoj misi koju je predvodio biskup mons.dr. Franjo Komarica, bili su nazočni predsjednik Skupštine i Vlade Županije Posavske Blaž Župarić i Đuro Topić sa ministrima u Vladi ŽP.

  Središnjim sadržajima manifestacije „Dani sjećanja 2019.” nazočio je veliki broj vjernika, gostiju i dužnosnika. Uz predsjednika HNS-a dr. Dragana Čovića bili su: Ivo Vincetić, dopredsjednik HDZ-a BiH, Josip Jerković, dopredsjednik HDZ-a BiH i dopredsjednik RS-a, Mijo Matanović, zastupnik u Zastupničkom domu PS BiH, Mato Jozić, ministar pravde u Vladi FBiH, Davor Čordaš, izaslanik u Vijeću naroda Republike Srpske, Marijan Klaić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, te općinski dužnosnici i predstavnici institucija. -Nismo ovdje što mrzimo nekoga, nego što svoje ljubimo i volimo, jer mržnja ne može biti Bogu ugodan dar i pogubni su njezini plodovi, naglasio je u nadahnutoj propovijedi banjalučki biskup dr. Franjo Komarica tijekom svete mise na Nujića groblju. U obraćanju vlč. Pavo Brajinović  zahvalio je svima na dolasku, podsjetio na velike žrtve, 3411 poginulih, ubijenih i nestalih i obvezu trajnog sjećanja.

  U izjavi za medije dr. Čović je u Posavskoj Mahali naglasio:- Uz ponos i sjećanje na žrtve ovog kraja, i naše obilježje koje smo kroz stoljeća gradili, obveže na jednu snagu zajedništva, kako bi ovdje izgradili mjesto da bude mjesto ponosa, da živimo. Dio nas koji smo u političkom životu moramo biti motiviraniji da ovdje napravimo mjesto koje će biti ljepše za život, nego bilo gdje drugo. Zato postoje uvjeti da služimo svom narodu i onda ne sumnjam da ćemo u narednim godinama sjećanja biti mnogobrojniji.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti