Više

  Izvanredno zasjedanje Vlade Županije Posavske

  Najčitanije

  Uz predsjedanje Marijana Klaića, danas ( 31. 10.) u zgradi Vlade ŽP u Orašju održano je izvanredno zasjedanje Vlade Županije Posavske na kojoj je jedina točka dnevnoga reda bila: Prijedlog zaključka u svezi aktivnosti Državne agencije za istrage i zaštitu na području općine Orašje na dan 31.10.2016.g.
  Komesar MUP-a Marijan Mikić i ministar MUP-a Meho Delić informirali su Vladu Županije Posavske o akciji u kojoj su (31.10.2016.), postupajući po naredbi Tužiteljstva BiH, policijski službenici SIPE lišili slobode deset osoba na području općine Orašje. Kako se navodi u priopćenju za javnost Državne agencije za istrage i zaštitu, osobe su lišene slobode zbog postojanja osnova sumnje da su u periodu od svibnja 1992. do srpnja 1993. na širem području Orašja počinili krivična djela zločin protiv čovječnosti i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.
  Vlada Županije Posavske donijela je o aktivnostima SIPA na području općine Orašje na dan 31.10.2016. godine sljedeće zaključke:

  1.Vlada Županije Posavske drži neprimjerenim trenutak u kojem su uslijedile aktivnosti SIPA-e i Tužiteljstva BiH a koje su se dogodile u ranojutarnjim satima danas, 31.10.2016. godine, uzevši u obzir nadolazeće katoličke blagdane Svi Sveti i Dušni dan, pri čemu je 10 osoba s područja Općine Orašje lišeno slobode zbog postojanja osnova sumnje da su počinile zločin protiv čovječnosti i ratni zločin protiv zarobljenika.

  2.Vlada Županije Posavske želi podsjetiti javnost da je Domovinski rat na području Županije Posavske imao obrambeni karakter te je organiziran i vođen kao obrana života i domova od neprijateljske oružane agresije.

  3.Vlada Županije Posavske podržava pravnu državu i njene mehanizme i jedan od temeljnih postulata prava da se nitko ne može smatrati krivim dok se to ne dokaže.

  4.Vlada će pratiti razvoj događanja i pravodobno reagirati u skladu sa svojim ovlastima.

  5.Ovaj Zaključak stupa na snagu danom donošenja.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti