Više

  Manifestacija „Dani Tolise“

  Najčitanije

  Od 2007. godine u Tolisi, u organizaciji Zaklade Terra Tolis, održava se manifestacija „Dani Tolise“. Ove godine sadržaji su skraćeni, ali Organizacijski odbor na čelu s Danielom Dominkovićem se opredijelio da ne prekida tradiciju. Manifestaciju je službeno otvorio predsjednik Federacije Marinko Čavara koji je ujedno proglašen i počasnim građaninom Tolise. Među uzvanicima na svečanosti bili su uz ostale predsjednici Skupštine i Vlade Županije Posavske Blaž Župarić i Đuro Topić, ministri u Vladi PŽ Željko Nedić i Marijan Kopić, načelnik Stanko Vincetić, gvardijan toliškog samostana fra Mario Jurić.

  -Sjetimo se strašnog rata i velikih žrtava za obranu ovih prostora. Sjetimo se velike poplave koja je napravila neprocjenjivu štetu. Sagledajmo aktualnu situaciju kada kompletne obitelji odlaze iz naših krajeva, ali i zahvalimo svima koji u ovom teškom vremenu ostvaruju gospodarsku aktivnost i stvaraju uvjete za rad, te doprinose da puno manje osoba i obitelji razmišlja o odlasku. Usprkos svemu ovome, vi nastojite očuvati duh, tradiciju i kulturnu baštinu, stoga potpora vašem radu nikad ne smije biti upitna, naglasio je Marinko Čavara.

  Prigodnim se riječima obratio i predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić osobito ističući značaj manifestacija koje čuvaju kulturnu baštinu posavskoga kraja.- Zaklada Terra Tolis to uspješno radi već 14. godinu i zadovoljstvo je pomoći organizaciju manifestacije. Izazovno je vrijeme koje mi živimo i generacije prije nas, stoga vjerujem da ćemo i ovom izazovu odgovoriti na najbolji način, dostojanstveno kako to zaslužuju kultura i tradicija ovoga područja, rekao je Topić. U ime općine Orašje pozdravne je riječi uputio Vincetić, a prigodnim je riječima uputio čestitke organizatorima manifestacije i gvardijan fra Mario Jurić.  

  U okviru Dana Tolise održana je Igrarijada koja njeguje stare sportove, a mjesto smotre folklora koncert KUD-a Kralj Tomislav i KUD-a iz Novog Travnika. Zadržana je tradicija Memorijalnog odbojkaškog turnira Čarli i Žiri. U prijateljskom susretu domaći odbojkaši po tradiciji su svladali ekipu HOK Domaljevca.

  Na svečanosti je uručena Književna nagrada „fra Martin Nedić“, hrvatskom pjesniku iz Neuma Peri Pavloviću za zbirku pjesama „Križ, tvoj štit“.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti