Više

  Ministarstvo branitelja Vlade Županije Posavske o novim optužnicama

  Najčitanije

  Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine u utorak je podignulo optužnicu protiv devet bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane i Armije BiH koje tereti za ratne zločine počinjene na području Brčkog, Među optuženima je i umirovljeni general Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Martin Frančešević. Njega i ostale optužene Tužiteljstvo BiH tereti da su odgovorni za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

  Tim povodom priopćenjem za javnost oglasio se ministar branitelja u Vladi Županije Posavske Marijan Kopić:

  Ponavlja se nažalost praksa da u vrijeme velikih katoličkih blagdana stižu nove optužnice protiv istaknutih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane. Ova apsurdna optužnica još je jedan atak na časne pripadnike HVO-a, ovoga puta na pripadnike 108 HVO brigade, protiv heroja obrane hrvatskih prostora općine Brčko, generala Martina Frančeševića i ostalih pripadnika HVO-a zbog navodne zapovjedne odgovornosti. Nedopustivo je najčistiju obranu hrvatskih prostora u obrambenom ratu nazivati zločinom i omalovažavati čelne ljude obrane koji su u najtežim vremenima dali sve za obranu općine Brčkog. Ovakvim činom ponovo se želi izjednačiti žrtva i agresor, te želi amnestirati agresori i osvajači s braniteljima koji su samo branili goli život i opstanak Hrvata i Bošnjaka na svojim stoljetnim ognjištima na području općine Brčko.

  Ministarstvo branitelja procjenjuje kako podizanje optužnice protiv generala Frančeševića, zapovjednika 108. brigade HVO-a, jednog od najzaslužnijih za obranu prostora Brčkog unosi nemir i izaziva opću nesigurnosti kod Hrvatskog naroda. Uvjereni smo da će Sud BiH odbaciti optužnice jer nemaju utemeljenja u stvarnim činjenicama. One niveliraju ratne krivice i odgovornosti za strahote rata koje su srpske postrojbe počinile na prostoru Bosne i Hercegovine, posebice Bosanske Posavine gdje je u dijelovima koji ne pripadaju Županiji Posavskoj raseljeno preko 90% prijeratnih mještana. Od Vlade Republike Hrvatske također tražimo da pruži svu moguću pomoć optuženim časnicima jer se radi i o Hrvatima i državljanima i Republike Hrvatske.

  Ministar branitelja
  Marijan Kopić

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti