Više

  Ministarstvo gospodarstva i prostornog uređenja Županije Posavske

  Najčitanije

  Potpisani Memorandum o suradnji između UNDP-a i Vlade Županije Posavske, te ostale aktivnosti na realizaciji programa i projekata Ministarstva gospodarstva i prostornog uređenja pojasnio je ministar Darko Kasap. Ministar posebno ističe realizaciju nekoliko programa:

  -Prvi program koji smo pripremili bilo je potaknuti samoupošljavanje gdje smo osmisli program za subvencioniranje svih novoosnovanih obrta. Danas je temeljem tog programa preko 120 novoosnovanih obrta na prostoru Županije Posavske. Drugi je program koji je jako bitan je da smo svake godine osigurali upošljavanje svih visoko obrazovanih mladih kadrova u poduzetništvu, kako bi svoje znanje koje su stekli na fakultetima prenijeli u naše poduzetništvo, a poduzetnici bi usvajanjem novih tehnologija i načina vođenja poduzeća povećali konkurentnost na tržištu. Treći program nam je bio to su subvencije za nove investicije i nabavku osnovnih sredstava. U prosjeku je ministarstvo subvencioniralo oko 10% investicije, gdje smo uz ovaj program vezali četvrti program, dajemo subvencije na kamate gdje smo po prvi puta uključili i naše obrtnike. Ministarstvo je subvencioniralo kamate na dugoročne i kratkoročne kredite iznos od 70% za sve navedene kredite. Time smo postigli da su naši poduzetnici i obrtnici mogli doći do jako povoljnih financijskih sredstava čime smo tu kamatu sveli na prosjek od maximalno 2%.

  Ministarstvo je usporedno s ova četiri programa, analiziralo ono što će u budućnosti biti jedan od najvećih problema za naše poduzetnike i sve moguće buduće investitore. Tako smo prošle godine uveli i peti program, a to je program za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju uposlenika u našem poduzetništvu. Ovaj program je rezultat našeg istraživanja tržišta rada jer naši poduzetnici imaju svaki dan sve veći problem sa kvalificiranom radnom snagom. Nove tehnologije i zahtjevno tržište u inozemstvu sve više i kod nas zahtjeva stručnu radnu snagu. Zbog toga smo uveli ovu privremenu mjeru i dali mogućnost našim poduzetnicima da šalju svoje djelatnike na usavršavanje i doškolovanje. Ovom mjerom smo napravili jednu premosnicu dok smo tražili financijska sredstva za trajno rješenje, ovog sad već gorućeg problema. Potpisali smo Sporazum sa UNDP-om koji se odnosi na buduće osnovno i srednje obrazovanje koje se treba što prije prilagoditi potrebama našeg poduzetništva, a time i tržišta rada. Kako u našoj županiji ima Centar studiranja u Orašju pri Sveučilištu Mostar, nama je potrebno da se čak osnovno pa i srednje obrazovanje prilagođava našem poduzetništvu, izjavio jer ministar Kasap.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti