Više

  Mostovi suradnje Orašje – Županja

  Najčitanije

  U Županji je održan Međunarodni stručno-znanstveni skup koji prije svega ima za cilj izgradnju „poduzetničkog mosta“ između županjske i oraške Posavine. Inicijativu je pokrenuo Ivica Mišića, zastupnik Hrvatskog sabora iz Vinkovaca. Konferencija je održana u amfiteatru Gimnazije Županja. Pozdravne riječi na skupu uputio je predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan Klaić. Županiju Posavsku su predstavljali premijer Marijan Klaić i načelnik općine Orašje Stanko Vincetić.
  -Stoljećima stanovništvo obadvije Posavine dijele jednaku ili sličnu sudbinu, i uvijek su nalazili rješenja za izlazak iz kriznih situacija kao što su to bili rat, poplave, suše. Uvjeren sam da ćemo naći rješenje i za aktualne probleme gospodarstva i trenda iseljavanja Očekujem da će Međunarodni znanstveno-stručni skup na temu perspektive razvoja županjske i oraške Posavine biti na tragu iznalaženja rješenja tih problema, budući ima za cilj predstaviti domaćoj i inozemnoj javnosti neke od mogućnosti investiranja. Na taj način želi se potaknuti snažniji investicijski ciklus u Posavini, zapošljavanje i zadržavanje mladih, kazao je na Konferenciji Marijan Klaić, predsjednik Vlade Županije Posavske.

  Zadane teme na konferencije su: eksploatacija termalnih voda , demografski problemi, usklađenost tržišta rada s programima obrazovanja, strateški projekti županije VSŽ, odnos Hrvata u Domovini i izvan nje, predviđena financijska sredstva fondova za Posavinu, idejni projekt izgradnje pješačkog mosta Županja-Orašje. Teme, ideje i mogućnosti predstavili su u svojim predavanjima: Ilija Cota, mag. iur. (Vinkovci, HR), direktor razvojne županijske agencija „HRAST“: „Uloga Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast d.o.o. kao regionalnog koordinatora s naglaskom na strateške projekte Vukovarsko-srijemske županije“: dr. sc. Marko Mijatović, (BiH), Orašje: „Visoko školstvo i obrazovanje odraslih, naspram potreba tržišta rada sada i u budućnosti u ovom Kraju“; doc. dr. sc. Blanka Oršolić (BiH) Tolisa: „Uloga i značaj tijela javne uprave na razvoj poduzetništva s osvrtom na radni moral i etiku javnih službenika“; dr. sc. Marin Sopta, (Zagreb, HR): „Odnos Hrvata u Domovini i izvan nje i perspektive“ i prof. dr. sc. Dražen Živić, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar – Područni centar (Vukovar, HR): “Suvremene demografske prilike u županjskoj Posavini (1991. – 2016.): izazovi i perspektive”. O samoj ideji gradnje pješačkog mosta govorio je Ivica Mišić, saborski zastupnik.
  Konferencija u Županji uvod je za slijedeći poduzetnički skup, koji bi se do kraja godine trebao održati u Orašju (BiH), „Poduzetnički okrugli stol oraške (BiH) i županjske (HR) Posavine“. „Novi poduzetnički mostovi“ bit će usmjereni prema poduzetnicima Hrvatima koji žive izvan RH. Kao rezultat konferencije planira se i zajednička prijava projekata iz fonda EU za prekograničnu suradnju.

   

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti