Više

  Na kongresu o značaju prekogranične suradnje i gospodarskim potencijalima Posavine

  Najčitanije

  U sklopu sadržaja za Dan općine Domaljevac-Šamac jučer (28.07.) u Hrvatskom domu u Domaljevcu održan je skup pod imenom “Svjetski kongres općine Domaljevac-Šamac i dijaspore“. Organizator i koordinator skupa bio je novinar HINE Pejo Gašparević. Na skupu je nazočio i prigodne riječi u ime Vlade Županije Posavske kao i resornog ministarstva uputio ministar gospodarstva, rada i prostornog uređenja Dragutin Živković. Načelnik općine Stjepan Piljić obrazložio je urađene projekte, razvojne prioritete kao i općinske planove, a predsjednik Gospodarske komore ŽP Zvonko Mišković govorio je o gospodarskom povezivanju Posavine sa ulagačima iz inozemstva. Na skupu su sudjelovali te dali doprinos kroz svoja izlaganja i spremnost za suradnju načelnici općina iz susjedne Slavonije. O značaju lobiranja govorio je novinar i urednik HRT-a Anto Pranjkić, a spremnost za suradnju izrazio je i Ilija Guberac predsjednik Društveno kulturne platforme za Bosansku Posavinu.

  U izlaganju ministar gospodarstva, rada i prostornog uređenja ŽP Dragutin Živković uz ostalo je naglasio:
  -Ministarstvo gospodarstva, rada i prostornog uređenja ima širok spektar nadležnosti i mogućnosti pomoći sektoru gospodarstva što i čini. Od prošlog kongresa smo usvojili dva zakona: Zakon o poticaju gospodarstva Županije Posavske i Zakon o turizmu Županije Posavske. Vlada ŽP je ostvarila plasman značajnih sredstava prema gospodarstvu unutar Županije Posavske, u postotku daleko najviše u Federaciji BiH. U periodu od zadnje tri odnosno četiri godine porast grantova koji su na dispoziciji ministarstvu su povećani u iznosu od 100%, znači 2019. godine bio je milijun i 150.000 KM, a danas je dva milijuna i 350.000 KM. To samo govori u prilog činjenici da Vlada Županije Posavske prepoznaje potrebe gospodarstva i nada se upravo u tom cilju doći do značajnog ulaganja na području općine Domaljevac pa i Županije Posavske.
  Samo u 2021. godini smo sufinancirali preko 19 milijuna maraka koji se odnose na investicijske kredite i kredite za obrtna sredstva, čime je stvorena proračunska obaveza do 2027. od 770.00,00 KM. Ulaganje u kapitalne investicije podržane su u iznosu nešto manjem od 600.000,00 KM. Grantovi koji su na dispoziciji ovom ministarstvu su povećani, što se tiče razvoja poduzeća i obrta za 30% i iznose 1.200.000,00 KM. Uveden je po prvi put Grant za turizam u iznosu od 50.000,00 KM upravo zbog usvajanja Zakona o turizmu. Jedno smo od područja u Bosni i Hercegovini pa i u Federaciji gdje je potencijal turizma ogroman, nažalost nije iskorišten. Sada su se stekli svi preduvjeti da tako više ne bude. Prije mjesec dana osnovana je Turistička zajednica Županije Posavske, a značajan potencijal prekogranične suradnje upravo je u oblasti turizma. Za istaknuti je novi grant za razvoj poduzetničke infrastrukture na području naše županije u iznosu od 400.000,00 KM koji se isključivo odnosi na razvoj infrastrukture u poduzetničkim zonama na području Županije Posavske. Dakle, politika Vlade Županije Posavske usmjerena je prema poticanju gospodarskog sektora kao ključnog za opstojnost i razvoj Županije Posavske pa tako i Općine Domaljevac gdje su značajan potencijal upravo ljudi koji rade i žive i inozemstvu. Oni posjeduju znanje i kapital, međutim nedostaje taj rizik ili odluka da se ovdje investira. Na području Županije Posavske ponajmanje je domaćih ulagača, a puno više inozemnih koji hrabrije ulaze u taj posao i sve više proširuju biznis. Ministarstvo gospodarstva stoji na dispoziciji svim ulagačima, poručio je ministar Živković.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti