Više

  Obavijest o stanju na poljima

  Najčitanije

  Obilne padaline i niske temperature u travnju i sredinom mjeseca svibnja, ponovno su ugrozile usjeve strnih žitarica, povrća i zasada voćnjaka na području Županije Posavske.

  Naime, obilne padaline i visoka relativna vlažnost zraka, ubrzale su razvoj patogenih uzročnika različitih vrsta biljnih bolesti, kao što su uzročnici truleži, plamenjače, bakterioloških oboljenja i drugih, koji će itekako dovesti do smanjenja prinosa, ali i do smanjenja kvalitete plodova.

  Sama sjetva kukuruza i soje, zbog ovako loših vremenskih uvjeta, također se odužila, a zbog pojave površinskih voda na pojedinim poljima, usjevi su stradali, pa su poljoprivrednici bili prinuđeni na ponovno presijavanje istih. Samo nicanje usjeva trajalo je od 20 – 25 dana, a oporavak ovakvih usjeva je dugotrajan. Kod ovakvih uvjeta, kao što su obilne padaline i visoka relativna vlaga zraka, pojavilo se nekoliko problema u zaštiti usjeva, zasada, od štetnih organizama i to:

  -ispiranje prethodno nanesenih pesticida,
  -kontinuirani povoljni uvjeti za razvoj infekcije i
  -nemogućnost blagovremenog ulaska u polja i provođenje kako prihrane tako i zaštite usjeva.

  Treba napomenuti, da su poljoprivrednici u jesen 2018. godine kod sjetve strnih žitarica, već u samom startu imali problema sa sušnim periodom, tako da se sjetva strnih žitarica razvukla sve do konca prosinca mjeseca, a zbog lošeg nicanja bili su prisiljeni na presijavanje istih. Isti problem se dogodio i sa sjetvom uljane repice.

  Blagi sušni period se nastavio i u proljeće 2019. godine koji se odrazio na loše bokorenje strnih žitarica, pogotovo pšenice, tako da su usjevi ostali rijetki, što će se odraziti na prinos, a skoro 30% površina zasijanih uljanom repicom je presijano i zasijano drugim kulturama, sojom ili kukuruzom.

  Predočavajući svu gore navedenu problematiku, na poljima je itekako vidljivo, da se na pšenici i ječmu pojavio uzročnik šturosti klasa i uzročnik rđe, koji će itekako umanjiti prinos i kvalitetu istih, a ima parcela koje su kompletno stradale.
  Zbog pojave mraza u mjesecu svibnju, stradali su zasadi voća, a to se pogotovo odnosi na šljivu, čije su štete 100%-tne.

  Trenutni vremenski uvjeti sa nešto nižim temperaturama i padalinama u prethodnih nekoliko dana povoljno su djelovali na oporavak svih kultura, a pogotovo kukuruza i soje koje su itekako bile ugrožene, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vlade Županije Posavske.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti